ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelbutiker ska bygga bort rånen

metro · 8 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SÄKERHET. Efter flera brutala rån mot spelbutiker i Stockholm ska branschen nu bygga bort rånen.

Sedan årsskiftet har nästan 20 rån begåtts av en misstänkt öststatsliga i Stockholm.Rånarna har flera gånger grovt misshandlat kassapersonalen i sin jakt på rånpengar.– Det här kommer inte att självläka. När brottsligheten väl har tagit tag i vissa branscher biter den sig fast, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel.Nu har polisen, Svenska handel och högsta cheferna på bland annat Svenska spel och ATG suttit i krismöte för att förhindra rånen i framtiden.– De drabbade spelbutikerna har hanterat mycket kontanter och haft låg säkerhetsnivå, säger Anders Rydberg, polisinspektör på länskriminalen i Stockholm.

Tillsammans har de tagit fram ett åtgärdspaket som vilar på fyra ben:• Minska kontanterna i butiken med ökat kortanvändande.• Butikerna ska använda en separat sedelbox.• Minska kostnaderna för att köpa in slutna kontantförvaringssystem. I dag kostar de runt 100 000 kronor. Målet är att sänka inköpskostnaden till cirka 30 000 kronor.• Butikerna ska ha en kontorsförvaring av dagskassan som styrs av ett tidlås.

– Vi måste få bort de här rånen. Den utsatta personalen får livslånga psykiska skador, säger Dick Malmlund.Målet är att få bort alla butiksrån.– Det går att bygga bort rån. Det visar exempel från matbutikerna, säger Dick Malmlund.Rånligan genomför sina överfall på ett planerat och rått sätt, enligt polisinspektör Anders Rydberg. Några av rånarna bevakar dörrarna medan en eller två personer som är beväpnade med kniv eller pistol attackerar kassapersonalen. Vid minsta problem tvekar de inte att misshandla personalen. – De har inte dragit sig för att klappa till den som står i kassan. De begår sina brott på ett mycket grovt sätt, säger Anders Rydberg.

Rånen har skett på Södermalm och i södra Stockolm. Polisen misstänker att en öststatsliga som ligger bakom rånvägen, eftersom rånarna bryter kraftigt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro