ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelet som straffar fildelare

Aron Andersson · 2 Maj 2013
Uppdaterad 2 Maj 2013
Spelet som straffar fildelare

Spelet som straffar fildelare Foto: Greenheart Games


Här är spelet där du själv blir spelutvecklare. Men om du skaffat det illegalt, så kommer inget att betala för dina spel heller.

klar

Artikellänk är kopierad

Spelstudion Greenheart Games har tagit ett lite kreativt grepp på fildelningsproblematiken. I spelet ”Game Dev Tycoon” driver du själv en spelstudio. Men om du har skaffat spelet på olaglig väg, så kommer du själv drabbas av samma öde.

Ett meddelande förklarar att för många väljer att olagligt ladda hem spelen du utvecklar, och att ditt företag därför kommer att gå i konkurs.

”Till en början tänkte vi berätta för spelarna att deras kopia var olaglig, men i stället kunde vi inte släppa den unika möjligheten att hålla upp en spegel framför dem och visa vad piratkopiering kan göra mot spelutvecklare”, skriver Patrick Klug, grundare av Greenheart Games på företagets blogg.

Spelstudion såg själva till att släppa en version av spelet på fildelningssajter och efter bara en dag på nätet var det hela 93 procent av spelarna som hade laddat hem just den versionen. Många blev besvikna när de upptäckte spelets begränsning. Men det var inte alla som förstod att deras eget beteende låg bakom problemet.

”Varför finns det så många pirater? Det ruinerar mig? Jag hade typ 5 miljoner sedan började folk plötsligt piratkopiera allt jag gör, även om det fått bra betyg (som jag vanligtvis får). Inte rättvist.

Finns det något sätt att undvika att detta sker? Att byta plattform hjälper inte”, skriver en användare om sina upplevelser.

Det är inte första gången som spelutvecklare busar med de användare som laddar hem spelen illegalt, skriver tekniksajten The Verge.

Även ”Crysis Warhead” ersatte kulor med hönor när de upptäckte en piratkopia av spelet. I en illegal version av ”Michael Jackson: The Experience” dränktes musiken av vuvuzelor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro