ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelexpert: Var går gränsen mellan missbruk och passion?

Kalle Wiklund · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
”World of warcraft” är det spel som fått mest uppmärksamhet och kritik i tidningarna när det handlar om spelmissbruk.

”World of warcraft” är det spel som fått mest uppmärksamhet och kritik i tidningarna när det handlar om spelmissbruk.


klar

Artikellänk är kopierad

"Jag värderar inte själva diagnosens betydelse så högt att det skulle spela någon roll för om man ska få hjälp eller inte.” Sten Lundqvist, BUP Stockholm
"Jag värderar inte själva diagnosens betydelse så högt att det skulle spela någon roll för om man ska få hjälp eller inte.” Sten Lundqvist, BUP Stockholm
Jonas Lindroth.
Jonas Lindroth.

DATASPELSMISSBRUK. Efter förra veckans tvångsomhändertagande av 17-åringen i Halland har debatten kring dataspelsmissbruk blossat upp igen.

Psykoterapeut Owe Sandberg har behandlat flera ungdomar med spelproblem och menar att det är hög tid att ställa en sjukdomsdiagnos när det gäller okontrollerat spelande.– En sjukdomsdiagnos skulle leda till ökad förståelse för dessa problem och underlätta kontakten med till exempel barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och socialtjänsten. Det verkar som att BUP inte tar det här problemet på allvar. Varje dag ringer det föräldrar till mig som är alldeles villrådiga och vars barn har gått från MVG till IG i skolan på grund av sitt onlinespelande.Sten Lundqvist, psykolog och verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholms läns landsting, välkomnar debatten kring dataspelsmissbruk, men tror inte att en sjukdomsdiagnos skulle ha betydelse för hur BUP hanterar problematiken.– Jag har svårt att tro BUP inte skulle ta dessa problem på allvar. Jag värderar inte själva diagnosens betydelse så högt att det skulle spela någon roll för om man ska få hjälp eller inte, säger han. Om man ägnar sig så intensivt åt dataspel att det får karaktär av missbruk, alltså att hela livet kretsar kring spelandet, så behöver man hjälp. Oavsett vad man kallar det.

Flera av ungdomarna Owe Sandberg varit i kontakt med sitter framför datorn uppemot hundra timmar i veckan. Enligt honom upplever dessa spelare abstinens på samma sätt som till exempel alkoholister.– Socialdepartementet håller på med en missbrukspreposition inför 2008. Jag vill att dataspelsmissbruk ska komma med i den.Men Jonas Linderoth, doktor i pedagogik vid Göteborgs universitet och spelexpert, ser stora faror med att jämföra onlinespelande med missbruk. Enligt honom saknas vetenskaplig bevisning för sådana slutsatser.– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att enskilda psykologer kan svänga sig med begrepp som dataspelsmissbruk. När drar man gränsen för ett sjukligt beteende och ett passionerat spelande? Med all respekt för den omhändertagne 17-åringen tycker jag att det är fel att använda missbruksmetaforer. Mardrömscenariot är att det ställs en sjukdomsdiagnos och att vi får en lagstiftning som leder till att spelare känner sig rädda för att bli tvångsomhändertagna.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro