ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelföretag bojkottar Gamexmässan – anser att den är för sexistisk

Ellen Wennerström · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

På torsdag börjar spelmässan Gamex, men alla känner sig inte välkomna. Ett spelföretag som riktar sig till tjejer vägrar delta – de anser att mässan är både våldsförhärligande och sexistisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Colin Cragg och Malin Gustavsson på spelföretaget World Of Horsecraft,  som riktar sig till tjejer, vill inte delta på Gamex-mässan.
Colin Cragg och Malin Gustavsson på spelföretaget World Of Horsecraft,  som riktar sig till tjejer, vill inte delta på Gamex-mässan.Foto: Urban Brådhe

– Det finns inget utrymme för oss. Var ska vi kunna ställa ut om det är kroppar som exploderar på ena sidan och bikiniklädda kvinnor med motorsågar på den andra sidan? Det är inte en trygg miljö för vår målgrupp, säger Colin Cragg, vd för World Of Horsecraft (WOH).

Deras spel heter Star Stable och är ett online-spel för hästintresserade. Huvudpersonen är en ung tjej som med hjälp av sin häst, list och mod löser problem och tar sig vidare på ön som är en fantasivärld.

– De flesta spel riktar sig till killar där man sällan ser en tjej som en självständig, modig kvinna. Tjejer i spel är våp som killar ska rädda, här tar tjejen som tar tag i det, säger Malin Gustavsson talesperson för Star Stable.

Projektledaren för mässan Gital Al-Ebeyawi blir förvånad över kritiken och säger att Gamex är en familjemässa som verkligen inte är på det viset som Cragg beskriver.

– Det är oroväckande när ett företag inte vill ställa upp för att de tycker att det är för sexistiskt. Det har varit så förr och i de större mässorna runt om i världen, men vi jobbar inte så. Varje år försöker vi få till en barnhörna och en lattemammahörna för att få hit fler kvinnor och barn men det är ingen som vill backa det, säger Gital Al-Ebeyawi.

WOH menar att Gamex är en av de bättre mässorna och de har kommit en lång väg i rätt riktning men de anser att det inte räcker.

– Om vi deltar skulle det signalera att de har gjort tillräckligt, men vi har en lång väg kvar. Jag vägrar finansiera ett event så länge det ser ut som det gör, säger Colin Cragg.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro