ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelkonsol blir ljuv musik

Aron Andersson · 14 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Anders Hultman


Gameboy får nytt liv på klubben Microdisko

klar

Artikellänk är kopierad

KONSOLMUSIK. Tv-spelsmarknaden uppdateras ständigt med snabbare och mer kraft-fulla konsoler. Långsamt faller de äldsta spelmaskinerna i glömska. Men på en klubb i Stockholm lever gamla Atari, Amiga och Gameboy vidare, genom musiken. Ungefär en gång varannan månad dansar 200 personer sig svettiga till så kallad chipmusik. Och det är inte frågan om några Super Mario-låtar.– Artisterna som spelar här kör allt ifrån hiphop till country och schlager. Det roliga är att det inte går ut på att spela Nintendomusik, bara att använda de gamla konsolerna, förklarar Fredrik Stolpe. Han är en av arrangörerna bakom klubben Microdisko, som är världskänd inom genren.

Musikstilen kallas chipmusik därför att den görs med ljudchippen från gamla spelkonsoler. Detta ger ett karaktäristiskt sound som genast för tankarna till ungdomens dagar med Ice climber och Bubble bobble. Men de trallvänliga spelmelodierna har förändrats.– Det finns en japan som kallar sig Blasterhead. Han har kommit hit två gånger och båda kvällarna har varit helt overkliga rejv. Japanerna har någon sorts unik energi som är kul, säger Fredrik Stolpe.

Microdisko hade premiär 2004 när två entusiaster bestämde sig för att samla ihop alla stockholmare som sysslade med chipmusik. Då som nu gjorde Fredrik Stolpe låtar under pseudonymen Cornbeast och han blev en av de 15 som drog i gång Microdisko.– De flesta av oss hade aldrig träffats, men vi kände till varandra genom nätet.Internet har blivit viktigt för klubben när det gäller att hitta och boka nya artister.– Man kan väl säga att grundbulten i verksamheten är en sida som heter Micromusic. Alla som under åren arbetat med klubben har på något sätt passerat där.Idag arrangeras Microdisko när tillfälle ges. Sedan Alcazar lade ner sin klubbverksamhet letar arrangörerna efter nya lokaler.– Så länge det känns intressant och kul ser jag inget slut på det. Vi gör vår grej och bryr oss inte om vad som är ”rätt”, säger Fredrik.Den 15 september är det dags för nästa Microdisko på Stacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro