ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelproblemen blir större och allvarligare – reklamen triggar ordentligt

David Peterson · 10 Maj 2019
Uppdaterad 10 Maj 2019

Foto: Press/TT


Antalet personer med spelmissbruk blir allt fler i Sverige. Samtidigt blir deras problem större och allvarligare. Metro har pratat med Folkhälsomyndigheten om det svenska spelproblemet.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt handlar det om 45 000 svenskar som bedöms ha allvarliga problem med spel – av dem är 64 procent kvinnor, att jämföra med 18 procent i mätningen från 2015. Bland män är andelen med de grövsta spelproblemen däremot oförändrad. Samtidigt minskar andel svenskar som ligger i riskzonen för spelproblem.I Folkhälsomyndighetens senaste studie är kvinnorna för första gången i majoritet bland de svenskar som har svåra problem med spelberoende. 

Ökar bland kvinnor

Metro har pratat med Ulla Romild, utredare på Folkhälsomyndigheten, om hur spelreklamen påverkar oss, om varför antalet kvinnor med allvarliga spelproblem ökar och om vad som skiljer spelproblemen i Sverige mot övriga världen.

Vi har länge sagt att ungefär två procent har spelproblem i Sverige. Då pratar man om en lite större grupp med personer som har förhöjd risk för spelproblem tillsammans med de som har spelproblem. De var tillsammans knappt 1,5 procent i den senaste mätningen. Dessutom finns det en grupp av personer med viss risk. Men vi har två olika processer här. Det handlar om att de med viss risk och förhöjd risk för spelproblem minskar medan de allvarliga spelproblem ökar. Och det är framför allt spelproblem bland kvinnor som ökar. För män är det oförändrat. Det vi tror är att det förebyggande arbetet som bedrivs på flera olika sätt ändå har en effekt och man har lyckats minska den lägre graden av spelproblem. Men det kanske inte räcker till för de med de stora spelproblemen.– 

Ulla Romild, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Ulla Romild, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Varför ökar det bland kvinnor?

– Där gissar vi. Om man tittar på en människa med spelproblem, oavsett om det är en kvinna eller man, så tillhör de en väldigt blandad grupp. För tio år sen kunde vi se att det var mindre risk om man hade högre utbildning. Den skillnaden finns inte i dag. Nu är det lika stora delar oavsett utbildning bland de som har spelproblem. Alla kan trilla dit. En faktor som måste lyftas är dagens tillgänglighet till spel. Spelmarknaden har förändrats radikalt och det tror jag är en förklaring. I många andra länder finns fler spelmaskiner som är utformade för att locka kvinnor genom anpassade miljöer. I Sverige är däremot det fysiska spelandet ofta mer för männen med spelbutiker och travbanor. Men om du går online sitter du där vid din mobil eller dator och blir en individ i mängden. Det tror jag är en förklaring men absolut inte hela.

Finns det någon gemensam nämnare för de som får problem med spel?

– Ja, de spelar. För tio år sedan hade jag sagt ung man. Det är fortfarande vanligare bland män i 30-årsåldern än i andra grupper men det är det mest generella vi kan säga. När vi tittar på de allvarliga problemen finns de i alla åldersgrupper.

Problemen större och allvarligare

Samtidigt som gruppen med allvarliga problem vuxit har även deras problem blivit större och allvarligare, enligt undersökningen.

Vad är ett allvarligt problem?

– Det avgör vi via nio olika frågor, de handlar bland annat om spelandet har ökat och om det skapar problem för ekonomi eller relationer. Den som har spelproblem på den här skalan har mellan åtta och 27. För tio år sedan var genomsnittet i den gruppen 13, i dag är det 20. De som söker behandling ligger ofta över 20 så i den här gruppen finns det absolut en större andel som är i behov av stöd och hjälp än tidigare.

Finns det några skillnader mellan det svenska spelandet och spelandet i övriga norden och Europa?

– Det som skiljer är hur spelmarknaden fungerar i de olika länderna. I Finland och Norge har de väldigt hårda restriktioner mot onlinespelande med ett monopolsystem. De har tajtat till sin spelmarknad medan Sverige och Danmark haft andra lösningar. Onlinespelandet har funnits i Sverige länge men inte varit reglerat och så ser det ut i många andra länder. I Storbritannien har man ett licenssystem också. När vi jämför internationella resultat ser det ofta ganska lika ut, men vilken spelform som ställer till mest problem varierar. Vi ser fler likheter än skillnader när vi jämför olika länder. I Finland har de till exempel fler spelmaskiner som ställer till problem.

De senaste månaderna har debatten om det svenska spelandet handlat mycket om reklamen. Efter årsskiftet tycktes reklamen för spel finnas överallt i kollektivtrafiken, i reklampauserna på tv och i tidningarna.

Hur påverkar reklamen den som har spelproblem?

– Vi har försökt titta på det här tidigare och frågat om personer har spelat mer än vad de tänkt på grund av reklam. Där har vi sett ett samband mellan att det är en högre andel av de som har spelproblem som säger att ”ja, det har jag”. De som har spelproblem kan känna sig triggade av det här väldigt märkbart. Om man vet om ungefär var reklamen finns kan man försöka undvika det men om det är väldigt spritt i samhället blir det väldigt svårt.

pil
Undersökningen Swelogs

Datainsamlingen för undersökningen genomfördes hösten 2018. Drygt 5 000 personer deltog och svarade via webbenkät, telefonintervju eller postenkät. Nivåer av spelproblem mäts enligt Problem Gambling Severity Index, som består av nio frågor om spelande och konsekvenser av spelandet. Undersökningen visar att:

• 45 000 personer (0,6 procent) har spelproblem

• 56 000 personer (0,7 procent) har förhöjd risk för spelproblem

• 225 000 personer (2,9 procent) har viss risk för spelproblem

Källa: Källa: Folkhälsomyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro