ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spice ökar bland unga som tar droger i Göteborg

Fredrik Beckman · 15 Okt 2013
Uppdaterad 15 Okt 2013

Spice blir allt vanligare som de yngre ungdomarnas drog. Det visar en drogvaneundersökning som Göteborgs kommun presenterar. – Jag tycker att det ligger på kommunen och skolan att informera om konsekvenserna tydligare, säger Emil Bogestad, ordförande i Ungdomsfullmäktige.

klar

Artikellänk är kopierad

–  De nya drogerna är så klart svårare att informera om. Det kommer nya hela tiden. Men spice har funnits länge och man borde informera om kon sekvenserna tydligare, säger Emil Bogestad, ordförande ungdomsfullmäktige.
–  De nya drogerna är så klart svårare att informera om. Det kommer nya hela tiden. Men spice har funnits länge och man borde informera om kon sekvenserna tydligare, säger Emil Bogestad, ordförande ungdomsfullmäktige.Foto: Christina Blom

Det är tre år sedan förra drogvaneundersökningen presenterades. Och den nya, som kommunen offentliggjorde på måndagen, pekar på att trenden med mindre alkoholdrickande och färre som tar droger bland unga fortsätter. Men den relativt nya drogen spice oroar social resurs.

När det kommer till droger är fortfarande marijuana som dominerar, bland de som har testat droger i nian har 77 procent rökt marijuana och 87 procent andra året på gymnasiet.

Spice, som är en syntetiskt framställd cannabis, ökar. Från att inte ha varit med i senaste undersökningen till att 53 procent av de som har testat droger i nian använder det. Det är större andel än gymnasisterna. Där har 42 procent av de som tagit droger testat spice.

– Det är många yngre som provar spice. Då pratar vi om högstadieåldern. Av dem som provar narkotika så provar man spice, säger Ivan Pavic, som samordnar insatser mellan skola, polis, socialförvaltning och fritid i Majorna- Linné.

Han tror att anledningen till ökningen i popularitet är dels att tillgången är stor, samtidigt som ungdomar tror att risken att bli påkommen är lägre om man tar spice än andra droger.

– Det finns en myt kring att det svårupptäckt i urinprov. Men polisen har fått bättre verktyg så att de kan upptäcka det, säger Ivan Pacic

– Vi känner inte till skadorna och det kan ha biverkningar som vi inte känner till. Vi är rädda att den sortens drog kan medföra större skador, säger Ivan Pavic.

Emil Bogestad ser hur personer i hans omgivning skaffar sig sanningar om olika droger genom kompisar och sajter som Flashback. Han anser att kommunen måste öka mängden information för att matcha alla de trådar på nätet som går att läsa om hur bra exempelvis spice är.

– Man litar mer på rykten från kompisar, för det är det enda man har att gå på. De nya drogerna är så klart svåra att informera om. Det kommer nya hela tiden. Men spice har funnits länge och man borde informera om konsekvenserna tydligare.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro