ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Spikar mot hemlösa möts av hård kritik

Clara Guibourg · 8 Jun 2014
Uppdaterad 10 Jun 2014

Metallspikar har satts upp utanför ett bostadshus i London, för att hindra hemlösa från att kunna sova där. Spikarna har väckt avsky, men enligt tidningen Faktums chefredaktör finns liknande lösningar även i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

► Nu har tiotusentals skrivit under mot spikarna

En bild på tilltaget blev flitigt delad på sociala medier under helgen, och spikarna har mötts av hård kritik och avsmak.

– Man försöker mota bort sociala problem med design och arkitektur, och tror att man kan sopa bort problemen under mattan, säger tidningen Faktums chefredaktör Aaron Israelson till Metro. 

Andrew Horton, mannen som först lade upp bilden på ”anti-hemlösspikarna”, kallar dem ”fruktansvärda” i en intervju med den brittiska tidningen The Telegraph. Tidningen har även pratat med flera boende i huset, som bekräftar att de satts upp just i syfte att bli av med hemlösa.

”En hemlös man sov på platsen för ungefär sex veckor sedan. Sedan dök spikarna upp helt plötsligt ett par veckor senare,” säger en anonym kvinna till The Telegraph.

Flera twittrare skriver upprört att de hemlösa behandlas som ”skadedjur” och drar paralleller till spikar som sätts upp på byggnader för att hålla fåglar borta.

Sedan den ursprungliga bilden började delas har flera vittnat om att ”anti-hemlösspikarna” är vanligt förekommande runt om i London.

Och även i Sverige har liknande tilltag dykt upp i stadsbilden.

– Här har vi fått vinklade bänkar så att man ska falla av om man sover på dem. Men den här fullskaliga repressionen har vi inte sett här – än så länge, säger Aaron Israelson, och tillägger: 

– Det handlar om en signaleffekt – att ”det här vill vi inte se hos oss”. Men för att faktiskt lösa problemen krävs helt andra insatser.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro