ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spikmattegurun fann sig själv – skapade imperium

Fredrik Hansson · 24 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SÖKARE. Om Mokshananda, tidigare Jonathan Hellbom, reste till Indien för att finna sig själv. När han kom tillbaka hade han skapat ett miljonkoncept.

Under en meditationsresa i Himalaya tog idén om Shaktimattan form, spikmattan som tagit Sverige med storm.– Jag har alltid brunnit för att hjälpa människor. I dag är allt så stressigt och vi behöver slappna av. Jag har arbetat som healer och massageterapeut tidigare men kände att inte det räckte. Det var därför jag tog fram mattan, nu kan människor hjälpa sig själva.

Du lämnade både familj, jobb och vänner för Indien, varför?– För att söka något större, en högre harmoni. Jag ville lämna det materiella bakom mig. Jag blev munk i Himalaya och bodde i en koja i bergen jämte en äppelträdgård. Det var otroligt vackert.

I dag omsätter ditt företag 200 miljoner och ni har sedan starten förra året sålt hela 300.000 spikmattor, är det så icke-materiellt?– Jag har ingen bindning till pengar, det gör mig inte lycklig. Jag kan inte förstå varför människor söker så mycket efter pengar. Jag har inte gjort det här för att bli rik.

Men något litet har du väl unnat dig?– Haha, jo, visst är det skönt att ha lön. Ibland får jag tvinga mig själv att köpa lite kläder eller kanske en I-pod men oftast vet jag inte vad jag ska göra med pengar.

Hur funkar meditation egentligen? Har du svävat någon gång som de gör på tv?– Personligen har jag aldrig svävat, men det finns saker här i världen som är utanför förståelsens ramar. Jag har varit i kontakt med telepati till exempel men vi inom yoga-världen brukar inte prata om ”superkrafterna”, allmänheten tycker det är för flummigt.

Du hette Jonathan Hellbom tidigare, varför bytte du namn?– Våra namn begränsar oss. Vi har det i hela livet och identifierar oss med det trots att det inte betyder något. Jag valde mitt namn, Om Mokshananda, för att det betyder ”total frihet” eller ”total enhet”.

Vad vill du säga till andra ”sökare” där-ute?– Sök inåt och gå din egen väg. Ingen annans väg är lika viktig som din. Lyssna på dig själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro