ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spionen Harry pressade SAAB på 16 miljoner

Daniel Olsson · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ingenjören försökte, enligt åtalet, få företrädare för Saab att betala ut ca 16 miljoner kronor för tre olika dokument.  En tredjedel av pengarna, drygt fem miljoner, lades i en väska som den 10 juli levererades av en taxichaufför till ett grönområde vid Guldhedstornet.

Ingenjören försökte, enligt åtalet, få företrädare för Saab att betala ut ca 16 miljoner kronor för tre olika dokument.  En tredjedel av pengarna, drygt fem miljoner, lades i en väska som den 10 juli levererades av en taxichaufför till ett grönområde vid Guldhedstornet. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Under namnet Defence Harry krävde den 48-årige ingenjören Saab på 16 miljoner kronor. Annars skulle hemliga handlingar om företagets försvarssystem göras offentliga. På måndagen åtalades den tidigare ostraffade trebarnspappan vid Göteborgs tingsrätt för bland annat grovt företagsspioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift och grov utpressning.– Han erkänner att han tagit emot pengar, men nekar till brott, säger 48-åringens advokat Ralph Ekman. Mannen greps i Guldheden vid ett samordnat tillslag av säkerhetspolisen och nationella insatsstyrkan den 10 juli. Vid gripandet var mannen förklädd och bar på en plastkasse med 5 miljoner i sedlar.Pengarna hade överlämnats av en anställd vid Saab tidigare under dagen som en första delbetalning. Mannen har varit anställd som konsult vid Saab microwave systems i Mölndal och ska där ha kommit över hemliga handlingar. Exakt vilka hemliga handlingar det rör sig är belagt med sekretess och till förhandlingen som startar i nästa vecka har flera vittnen kallats som bara benämns med sina tjänstenummer vid säkerhetspolisen.Den 48-årige mannen säger att han fallit offer för påtryckningar från en person som han kallar för Defence Harry, och att han tvingats skriva utpressningsmejl och ta emot pengarna den där dagen i juli. Annars skulle hans barn kidnappas.Polisen har, på åklagarens uppdrag, utrett om det finns någon Defence Harry utöver 48-åringen själv, men kommit till slutsatsen att det i så fall är en person som inte lämnat några fysiska eller digitala spår efter sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro