ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spionen lurade Alireza att tjalla

Metro · 20 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Alireza är en av de exiliranier som blivit lurade av spionen som Säpo kände till, men lät fortsätta sin verksamhet.

Alireza är en av de exiliranier som blivit lurade av spionen som Säpo kände till, men lät fortsätta sin verksamhet. Foto: Lina Färm


Debatt i riksdagen i dag efter Metros spionavslöjanden

klar

Artikellänk är kopierad

FÖRTVIVLAD. Strax före jul avslöjade Metro att Säpo för över ett år sedan identifierade en iransk medborgare som spion. Men Säkerhetspolisen satte inte stopp för honom.Metro har träffat Alireza, en av de exiliranier som lurats av mannen trots att Säpo redan visste att denne spionerade för den iranska regimen.– Jag tjallade på mina vänner och på mig själv utan att förstå det, säger han.Alireza flydde från Iran för tre år sedan. Han hade hamnat i onåd för att han deltagit i och organiserat protester vid en fabrik i hemstaden. Två av hans vänner greps, medan han själv och en kamrat lyckades undkomma. Den senare är i dag försvunnen.Med hjälp av människosmugglare kom Alireza till Sverige och sökte uppehållstillstånd. Men efter två avslag var läget desperat. Då fick han av en slump kontakt med den nu spionutpekade mannen. Denne uppgav att han var läkare och att han jobbade för FN:s flyktingorgan UNHCR.För 50 000 kronor skulle Alireza kunna få status som kvotflykting. Han förmåddes att överlämna alla sina asylhandlingar, inklusive den berättelse han lämnat om händelserna i Iran.Det gör att Alireza är förtvivlad i dag.– Jag har avslöjat oppositionell verksamhet som kan ha lett till att en av mina vänner har försvunnit. Och de två andra som redan gripits är ju helt avslöjade nu.Efter att ha talat med andra asylsökande som varit i kontakt med ”FN-mannen” insåg Alireza att denne var en bluff. Några pengar överlämnades aldrig, däremot polisanmälde han mannen för bedrägeriförsök. Förundersökningen lades dock ner.

Alireza har numera gift sig i Sverige och kommer med säkerhet att få permanent uppehållstillstånd inom kort. Ändå känner han sig inte trygg.– När jag åker hem här i Stockholm tittar jag mig hela tiden om axeln, går omvägar, känner mig hela tiden iakttagen. Spionen går ju fri. Måste någon av oss som har träffat honom bli skadad innan Sverige agerar för att skydda oss?

Metros artiklar ledde till riksdagsdebatt

UPPMÄRKSAMMAT. Metros avslöjande om att en iransk spion fick fortsätta infiltrera oppositionsgrupper i Sverige trots att Säpo kände till honom har väckt stor uppmärksamhet, inte minst internationellt. I dag debatteras flyktingsspionaget i Sveriges riksdag.

Vänsterpartisten Kalle Larsson har lämnat in en interpellation där han kräver besked om vad regeringen tänker göra för att stoppa spioneriet och få Säpo att agera mer kraftfullt. Politiker i flera andra partier har engagerat sig i frågan.Den som krävs på besked i dag är justitieminister Beatrice Ask (m).

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro