ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spirande optimism i svensk ekonomi

Anders Göransson · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

Efter en lång sjukdomsperiod är svensk ekonomi äntligen på bättringsvägen. Men tillfrisknandet hänger på att exporten vänder uppåt och att hushållen gör som ekonomerna hoppas: lättar på börsen och sätter igång att konsumera.

klar

Artikellänk är kopierad

F ör första gången på tre år ligger alla så kallade konfidensindikatorer, som mäter förtroende och tillförsikt i olika branscher, över sina historiska genomsnitt.
F ör första gången på tre år ligger alla så kallade konfidensindikatorer, som mäter förtroende och tillförsikt i olika branscher, över sina historiska genomsnitt.Foto: TT. Montage: Metro.

Stämningen är bättre än på länge hos både företag och hushåll, visar den senaste månadsbarometern från Konjunkturinstitutet (KI). För första gången på tre år ligger alla så kallade konfidensindikatorer, som mäter förtroende och tillförsikt i olika branscher, över sina historiska genomsnitt.

– Samtidigt har faktiskt arbetslösheten fallit under hela året sedan början av 2013. Tillsammans talar det rätt tydligt för att konjunkturläget är på väg att förbättras, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson.

Positivt är också att optimismen och tillväxten är på väg uppåt i euroländerna och USA. Det är goda nyheter för svensk exportindustri, som fallit fem kvartal i rad, men enligt KI:s prognos kommer att växa med 3-4 procent per år framöver.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, delar den positiva framtidsbilden.

– Visst, vi är fortfarande fast i en lågkonjunktur med på tok för låg tillväxt och för hög arbetslöshet. Men alla framåtblickande indikatorer talar ett ganska entydigt språk: konjunkturen är på väg att accelerera i Sverige, säger han.

SEB räknar med att tillväxten kommer att tredubblas nästa år, till 2,5 procent. Förutom bättre utsikter för exportindustrin ser Robert Bergqvist flera faktorer som kan göra att hushållens konsumtion kan öka: lågt ränteläge, reallöneökningar, stigande börskurser och huspriser samt regeringens jobbskatteavdrag.

– Det är ganska välkrattat för att hushållen ska bli den främsta tillväxtmotorn i svensk ekonomi under nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro