ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spontan självförbränning – Sägen eller verklighet?

Victoria Gillberg · 28 Sep 2011
Uppdaterad 28 Sep 2011
Vetenskapsmän tror att spontan självförbränning i själva verket handlar om att kropparna befunnit sig nära någon värmekälla. Som till exempel kolkaminer.

Vetenskapsmän tror att spontan självförbränning i själva verket handlar om att kropparna befunnit sig nära någon värmekälla. Som till exempel kolkaminer. Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX


Förra veckan fick en vandringssägen ytterligare bränsle till sin eld. En rättsläkare kom fram till att pensionären Michael Faherty på Irland dött av spontan självförbränning. Hans kropp hade börjat brinna av någon oförklarlig orsak. Men kan människor börja brinna – av sig själva?

klar

Artikellänk är kopierad

– En kropp kan inte börja brinna av sig själv. Det finns inga belägg för att sådant kan existera, säger rättsläkaren Lars Eriksson. 

Trots det har 300 fall av oförklarligt förkolnade kroppar rapporterats. Och nu har första dödsfallet diagnostiserats som spontan självförbränning. Kroppar som utan någon uppenbar anledning har brunnit upp totalt.

Ofta är händer, fötter och omgivning helt oskadda. Kropparna verkar ha förvandlats till mänskliga facklor. Vetenskapsmän menar att det rör sig om vandringssägner.

– Sägner förklarar sådant som vetenskapen inte kan eller vill ta i. Kanske sådant som den inte har några instrument för att förklara., säger folkloristen Jonas Engman på Nordiska museet.

Vad kan ha hänt då?

Det som vetenskapligt kan bevisas är att om någon dör och kroppen befinner sig nära en värmekälla så kan den börja brinna. Utan att det blir någon större skada på omgivningen, säger rättsläkaren Lars Eriksson.

Vad man vet är att dödsfallen inte har några självklara förklaringar. Jonas Engman menar att sägner blir en typ av kunskap i alla fall tills vetenskapen ger ett svar som människorna tror på. Som med ufon

Spontan självförbränning existerar i en gråzon mellan verklighet och myt.

Fler rättsläkare om spontan självförbränning:

Peter Krantz: " Detta finns bara beskrivet i Storbritannien och tydligen även i Irland. Är med stor sannolikhet kopplad till deras uppvärmning med kolkaminer.  Sannolikt kommer kroppen i kontakt med eller blir starkt upphettad av kaminerna och antänds. Att kroppen kan brinna efter antändning vid tillräcklig luft (syre) tillförsel är däremot klart."

Johan Ahlner: "Jag vet inget själv om spontan självförbränning. Men jag har pratat med några andra rättsläkare och ingen av dem jag har talat med kan förstår hur det skulle

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro