ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spontanansök – och få drömjobbet

Kristian Borglund · 5 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Webbutvecklaren Klas Wikström ringde runt på chans – och hittade ett företag som sökte någon med just hans kompetens. – Det är det bästa sättet att söka jobb på, säger Klas, numera fast anställd på företaget Funka Nu.

Webbutvecklaren Klas Wikström ringde runt på chans – och hittade ett företag som sökte någon med just hans kompetens. – Det är det bästa sättet att söka jobb på, säger Klas, numera fast anställd på företaget Funka Nu. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Vet du vad du vill jobba med men saknar en utannonserad tjänst? Skicka in en spontan ansökan.  "Många tycker att det är smart att använda sig av dem som redan visat intresse".

Det kan löna sig att spontanansöka jobb som inte annonserats ut. Enligt en ny undersökning är chansen till jobb större om du skickar in på vinst och förlust än om du går till arbetsförmedlingen.

I SEB:s företagarpanel har 2 600 små och medelstora företag fått svara på frågan hur de hittat nya medarbetare.

Vanligast är rekrytering inom det egna kontaktnätet, men var tredje företag anställer sökande som har skickat in en spontan ansökan. – Det kostar att dra i gång en rekryteringsprocess och många tycker att det är smart att använda sig av dem som redan visat intresse för företaget, säger Ingela Hemming, företagsekonom på SEB.

Men dina chanser att få jobb ökar inte bara för att du skickar i väg tusentals mejl. Du måste göra din hemläxa också.– Koncentrera dig på några få företag, läs fackpressen och plugga in dig ordentligt på dem så ökar chanserna, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Företagen tycker också att attityd är lika viktigt som arbetslivserfarenhet när de väljer bland kandidater, enligt undersökningen. Först på tredje plats hamnar utbildning.

6 tips för din ansökan

1. Du hjälper företaget. Tänk att du gör företaget en tjänst. Det är dyrt att rekrytera, därför gör du företaget en tjänst när du skickar din spontanansökan. Tänk så, då blir det lättare att ta mod till sig.2. Pinpointa och bevaka.Hitta en bransch och några företag du vill jobba med. Läs facktidningar och prenumerera på företagens nyhetsbrev. Om du är påläst ökar dina chanser. 3. Ring och håll kontakt. Du kan ringa före eller efter att du skickar in din ansökan, men den personliga kontakten är viktig. Få företag säger nej när du frågar om du kan skicka in ditt CV till dem.4. Hjälp andra. Om du bara vill ha saker kommer ingen att vilja hjälpa dig. Var i stället schyst och hjälp andra. Det lönar sig i slutändan när de kanske sitter på jobben.

5. Varma källor. Spontanansökningar är bra, men kontakter är ännu bättre. Hör dig för i bekantskapskretsen efter lediga jobb innan du börjar kontakta företag till höger och vänster.

6. Sociala nätverk. Använd Facebooks statusrad som en liten kontaktannons. Se också till att göra din profil proffsig, arbetsgivare kommer att kolla upp dig på nätet innan de ringer.

Agera i stället för att reagera

Det svåraste sättet att få jobb är i kon­kurren­sen med tretusenfemhundratrettionio andra.Har du provat att göra tvärtom?

Företagen längtar efter människor som Agerar i stället för Reagerar. Som hör av sig för att de känner sig attraherade av företaget och inte för att de råkade se annonsen. SEB:s undersökning bekräftar att det lönar sig.

Om jobbet inte blir ditt direkt, så ligger du onekligen bra till längre fram om du gör ett bestående intryck.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro