ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sportåret 2019: Här är fem höjdpunkter att se fram emot

Filip Häggberg · 1 Jan 2019
Uppdaterad 1 Jan 2019
Sebastian Samuelsson ska jaga medaljer under skidskytte-VM på hemmaplan. Nilla Fischers Sverige åker till Frankrike.

Sebastian Samuelsson ska jaga medaljer under skidskytte-VM på hemmaplan. Nilla Fischers Sverige åker till Frankrike. Foto: Imago sport/IBL


Året efter ett OS och fotbolls-VM kan kännas tomt och händelselöst. Men inte 2019 – då vi har två hemma-VM och ett nytt fotbolls-VM att se fram emot redan första halvåret.

klar

Artikellänk är kopierad

Fotbolls-VM i Frankrike

7 juni–7 juli

Vi behöver alltså inte ens vänta ett år på en ny fotbollsfest. Den här gången är det damernas tur – kan de överträffa herrarna och ta sig förbi kvartsfinalen? Inte alls omöjligt.

Gruppen ser överkomlig ut. Där väntar Thailand, Chile och – för femte världsmästerskapet i rad – USA.

Sverige gjorde succé i VM 2011 och åkte hem med bronset, men misslyckades fyra år senare när det blev uttåg i åttondelsfinalen.

Sommarens VM i Frankrike blir troligen det sista för flera svenska stjärnor: Nilla Fischer och Caroline Seger, för att nämna två.

Andreas Nilsson är tillbaka i VM.
Andreas Nilsson är tillbaka i VM.Foto: Getty Images

Handbolls-VM i Danmark och Tyskland

10–27 januari

När Sveriges herrar tog EM-silver förra året betraktades det som en skräll. Medaljen var Blågults första i EM sedan storhetstiden med ”Bengan Boys”.

Nu åker de till VM som en medaljkandidat. Förutom att silverhjältarna utvecklats ännu mer har förbundskapten Kristján Andrésson fått rejäl förstärkning:

Mittsexan Andreas Nilsson är tillbaka efter att ha missat EM av privata skäl, PSG-vänsternian Kim Ekdahl du Rietz gör landslagscomeback efter fyra år och legendaren Kim Andersson ska avlasta Albin Lagergren på högernio.

Det här kan bli hur bra som helst.

Skidskytte-VM i Östersund

7–17 mars

Svenskt skidskytte var bortglömt för inte alls länge sedan. Sen kom vinter-OS i Pyeongchang och förändrade precis allt.

Och det var ynglingarna som visade vägen. Hanna Öberg, då 22 år, och Sebastian Samuelsson, 20, chockade en hel idrottsvärld när de vann guld respektive silver i individuella grenar. Sen kom två stafettmedaljer av bara farten.

Nu kommer VM till Östersund och vi kan på allvar hoppas på ett svenskt medaljregn. OS-succén har ökat publiktrycket och de svenska stjärnorna kommer få allt stöd de behöver.

Frida Hansdotter satsar på guld i hemma-VM.
Frida Hansdotter satsar på guld i hemma-VM.Foto: Getty Images.

Alpina VM i Åre

4–17 februari

Det var tolv år sedan sist. Nu är alpina VM tillbaka i Sverige och Åre.

2007 var Anja Pärson mästerskapets stora drottning och tog tre guld – i störtlopp, kombination och super g. Sverige har ingen lika allsidig åkare inför årets alpina fest, men det finns flera medaljkandidater.

Slalomessen Frida Hansdotter och André Myhrer är stjärnorna att främst hålla ögonen på. Veteranerna (som vi ändå får kalla dem?) tog varsitt efterlängtat OS-guld förra året och vill så klart kröna karriärerna med varsin triumf på hemmaplan.

Ishockey-VM i Slovakien

10–26 maj

Blir det en tredje raka VM-titel för Tre Kronor?

Rikard Grönborg gör sitt sista mästerskap som förbundskapten och har chansen att bli historisk. Leder han Sverige till ett nytt guld blir han den första att göra det i tre raka VM.

Det är alltid svårt att förutse ett ishockey-VM på förhand, eftersom kvalitén på topplagens trupper är ett resultat över vilka lag som går långt i Stanley cup.

Men om det är något som Tre Kronor har visat det senaste åren är det att det inte spelar någon roll vilka som spelar – de gör allt för varandra ändå.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro