ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sportinstruktör/Nytt jobb

Stockholm Mona Johansson · 12 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska Erland är sportinstruktör i Karibien Text och foto: Heidi Rovén

Erland von Hofsten tillbringar dagarna på de kritvita stränderna i Karibien där han lär turister åka vattenskidor och segla jolle. Han är 19 år, från Mariestad och jobbar som sportinstruktör ombord på segelfartyget Star Clipper i Västindien. - Jag ville bort från Sverige, säger Erland om varför han sökte jobbet. Min kusin hade haft samma jobb före mig och rekommenderade mig att söka. Jag skrev ett brev till Star Clipper, efter drygt tre månader fick jag napp.

Erlands huvudsyssla är att assistera gästerna med olika vattensportaktiviteter. Han hjälper också till vid mastklättring och varannan vecka leder han morgongympan. Visst kan det låta slappt men det är inte fråga om någon semester. Kontraktet är på åtta månader och under den tiden har Erland inga lediga mornar eller kvällar alls. - Om det känns som en ansträngning att behöva vara trevlig och social hela dagarna så ska man inte söka det här jobbet, säger Erland.

För att komma ifråga ska man ha vana av vatten och båtliv. Erlands familj har alltid bott nära vatten och haft zodiak. Vattensporter har han vuxit upp med. - De senaste fyra åren har jag dessutom seglat minst en vecka om året. En annan fördel var vanan vid många regler från åren på internatskola. - Det är många saker man måste rätta sig efter ombord: var man får vistas och inte, när och i vilka kläder. Att aldrig få bära egna kläder är en av nackdelarna med jobbet tycker Erland. - Jag har nästan blivit allergisk mot vitt, det kommer att dröja innan jag klarar att dra på mig en vit t-shirt igen, säger han och skrattar.

Men fördelarna med jobbet överväger. - Det är underbart att få se så mycket av Karibien och hålla på med vattensporter hela dagarna. Dessutom utvecklas man mycket när man befinner sig i ny miljö utan påverkan från familj och vänner. Ensam tvingas man att bilda sig en egen uppfattning om saker, plötsligt börjar man märka vem man är. Heidi Rovén

Erland von Hofsten Ålder: 19 Bor: Mariestad och Västindien Jobb: Sportinstruktör ombord på segelfartyget Star Clipper Karibisk favoritö: St. Barth

Detta krävs av en sport attendant • personen ska vara frisk och i god form, • ha licens för att köra zodiak, • erfarenhet från att lära ut vattensporter som vattenskidåkning, snorkling, jollesegling och wakeboard.

Om Star Clippers Rederiet bildades 1989 av svensken Mikael Krafft och består av tre fartyg: Star Clipper, Star Flyer och Royal Clipper. www.starclippers.com

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro