ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sportjätten XXL firar med tårta när småbutiker går i konkurs

Tomas Lundin · 14 Aug 2015
Uppdaterad 14 Aug 2015

Foto: TT/Montage


När jättebutiken XXL:s konkurrenter tvingas i konkurs och ställer anställda på gatan firar de med tårta. Det är att fira på någons bekostnad, det är fel.”, skriver en XXL-anställd. ” Det handlar om att vi vill vara bäst.”, säger VD:n Marcus Wibergh.

klar

Artikellänk är kopierad

När den norska sport- och vildmarkskedjan XXL etablerade sig med 4 000 kvadratmeter i Valbo utanför Gävle var det dåliga nyheter för sport- och fritidsbutiker inom flera mils radie. Att slå ut mindre konkurrenter är en del i affärsstrategin.

I en insändare till Gefle Dagblad berättar en anonym XXL-anställd om kulturen i företaget. Enligt den anställde kallas konkurrenterna, bland andra Intersport, Stadium och Naturkompaniet, för ”fiender” och i fikarummet finns bilder på alla dessa i samma kommun. När en går under stryks bilden över med röd märkpenna och det serveras tårta till de anställda. 

”Hör ni hur sjukt det låter? ’Går fiender i konkurs firar vi med tårta’. Det är att fira på någons bekostnad, det är fel.”, skriver den anställde.► LÄS MER: Hård kritik mot Zaras barnparfymer

XXL:s vd Marcus Wibergh bekräftar tårtkalasen i ett svar till insändaren. Till Metro säger han att det handlar om att de vill vara bäst.

– Vi blir väldigt ledsna för att folk tappar sina anställningar, men det är en tuff bransch och den är konkurrensutsatt och det blir på någon annans bekostnad med tanke på att vi är så stora när vi kommer till en lokalmarknad. 

Enligt Marcus Wibergh kan man räkna med att andra butiker går omkull när XXL kommer till en kommun. 

– Så tuff är branschen i dag och det blir inte fler som konsumerar idrottsprodukter utan det blir en konsekvens på andras verksamheter. Det är vanlig marknadsekonomi. 

Kommer ni att fortsätta fira med tårta när en konkurrent går under? – Ja, det kommer vi att göra.

XXL:s vd Marcus Wibergh.
XXL:s vd Marcus Wibergh.Foto: XXL
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro