ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sporttjejerna tar över

Louise Jacobson · 29 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Från vänster: Frida Nordstrand på plan för Viasat, Nora Strandberg och Anna Brolin.

Från vänster: Frida Nordstrand på plan för Viasat, Nora Strandberg och Anna Brolin.


klar

Artikellänk är kopierad

Fler och fler kvinnliga livereportrar tar plats i tv:s sportsändningar. – Det är jättebra, det breddar publiken, säger Frida Nordstrand som bevakar Champions League och Formel 1 för Viasat. Hon är tillsammans med fotbollsreportrarna Nora Strandberg som bevakar Allsvenskan på Canal+ och Anna Brolin som rapporterar från Spanien för TV4:s räkning, nya exempel på kvinnor i en roll som tv-tittarna är vana att se män i – den som livereporter nere på plan och tävlingsbana.– Det är lätt att tro att tjejerna är kuttersmycken för den manliga publiken men jag tror att det är tvärtom. Man breddar publiken och får fler unga och kvinnliga tittare genom att ha tjejer som livereportrar i mansdominerade sporter, säger Frida Nordstrand.

Det är sportstjärnornas pressfolk, och alltså inte de själva, som väljer vilka reportrar som får göra de eftertraktade och ofta känsloladdade intervjuerna direkt före och efter match. Att ha gott rykte är a och o.– Jag har inte fått jobbet för att jag är tjej, utanför att jag är idrottsintresserad och kan flera språk. Men jag ska inte hymla med att jag kan dra nytta av att jag är tjej. Det är klart att det är avväpnande om det kommer fram en tjej på 1,60 bland alla stora karlar. Spelarna och förarna öppnar sig, men framförallt beror det på att man har jobbat hårt på att vinna deras förtroende. De är vanligtvis livrädda för att säga fel saker, säger Frida Nordstrand.

Att vi ser en utveckling med fler kvinnliga livereportrar på planen i rutan, bekräftas även av Fredrik Olofson, nyhetschef på TV4 Sporten.– Ja, jag håller med. Vi har satsat på att profilera fler kvinnliga medarbetare de senaste åren. Nu är det nästan fifty-fifty och då blir det också fler kvinnor som syns i stora produktioner. Vårt stora dilemma nu är att vi inte har lika många kvinnliga arbetsledare som av duktiga livereportrar, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Louise Jacobson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro