ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spotify är nära avtal med alla låtskrivare

Kristoffer Rengfors · 23 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Så här ser Spotify ut. 

Så här ser Spotify ut.  Foto: Skärmdump


klar

Artikellänk är kopierad

Spotify – Sveriges mest hajpade musiktjänst – är färdig att lanseras. Ett program på en megabyte ska ge dig all världens musik – gratis. Den svenskutvecklade musiktjänsten Spotify är redo att lanseras. Det bekräftar Stim, en av företagets avtalspartners, för Metro Teknik. För att svenska upphovsmän ska få ersättning krävs att Spotify har ett avtal med Stim.– Vi är i slutfasen av förhandlingarna med Spotify. Det är musikmässa i Cannes på söndag och då ska vi träffa deras affärsjurist. Förhoppningen är att avtalet ska bli klart då, säger Martin Stiebel, jurist med ansvar för onlinefrågor på Stim.Spotify har varit i gång med betatest av sitt program sedan förra våren. Men enligt Martin Stiebel är testerna nu färdiga och Spotify redo för skarp drift. Programmet är en klient som laddas ner till användarens dator. Genom ett Itunes-likt gränssnitt kan användaren strömma musik i hög kvalitet direkt. Sökningen sker lika fort som i ett lokalt musikbibliotek, även över långsammare bredbandsuppkopplingar.

Meningen är att i princip all musik som släppts på ett skivbolag ska finnas tillgänglig i Spotify. Representanter från Spotify har vid varje tillfälle Metro Teknik kontaktat dem konsekvent vägrat att uttala sig om företagets verksamhet. – Vi pratar i dagsläget inte med medierna och jag kan därför inte kommentera de här uppgifterna, säger Sophia Bendz, marknads- och PR-ansvarig på Spotify.Spotify kommer att vara reklamfinansierat men för den som vill slippa reklamen kommer det även att finnas möjlighet att betala en prenumerationsavgift. Obekräftade uppgifter pratar om en summa på cirka 300 kronor per månad. – Stim får cirka 10 procent av intäkterna som är direkt relaterade till musiktjänsten. Spotify har intäkter både från reklam och prenumerationer, säger Martin Stiebel.För att kunna erbjuda användarna ett så komplett musikbibliotek som möjligt krävs avtal med alla skivbolag, något som kan ha gjort att försenat lanseringen. I dagsläget har Spotify ett tillfälligt avtal med skivbolagens intresseorganisation IFPI.–Avtalet är inte permanent utan mer en lösning för att de inte ska stå utan licenser, säger Magnus Mårtensson, jurist på IFPI.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro