ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spotify Connect ska få fler att lyssna hemma

Aron Andersson · 3 Sep 2013
Uppdaterad 3 Sep 2013
Spotify Connect

Spotify Connect


klar

Artikellänk är kopierad

Nu ska det bli enklare att spela Spotify på högtalarna hemma. Spotify Connect kopplar ihop mobilen med stereon.

Spotify Connect skulle kunna beskrivas som företagets egen version av Airplay, alltså trådlös överföring mellan enheter. Det fungerar som så att företag som tillverkar högtalare uppdaterar dessa med lite Spotifymjukvara som sedan gör att användaren enkelt kan synkronisera sitt Spotify med valfri högtalare i hemmet.

Högtalarna är uppkopplade mot wifi-nätverket i hemmet och mobilen (eller surfplattan) upptäcker automatiskt vad det finns för anslutna högtalare. Med en enkel knapptryckning går det sedan att välja var ljudet ska spelas upp. Det strömmas sedan direkt till vald högtalare, utan att gå via mobilen (och därmed dräneras inte batteriet lika fort). Den som använder Spotify både i mobil och surfplatta kan dessutom använda den ena enheten som extern högtalare. Från mobilen kan du alltså välja att spela upp musiken i surfplattan.

Till en början släpps Spotify Connect till IOS och senare i höst släpps det även till Android. En förutsättning är att högtalaren har stöd för tekniken vilket kommer att framgå av en märkning på högtalarna. Vid lansering finns det kompatibla högtalare från följande tillverkare: Argon, Bang & Olufsen, Denon, Hama,  Marantz, Philips, Pioneer, Revo, Teufel and Yamaha.

Detta är så klart en väldigt smidig lösning och bättre än många av de alternativ som finns i dag. I system som Sonos eller Logitechs webbradio-produkter har Spotify-appen ofta ett ganska bökigt gränssnitt och det är besvärligt att hitta sin musik. I Spotify Connect utgår all uppspelning från de listor och det gränssnitt du är van vid i Spotify-appen.

Airplay fungerar ganska bra redan i dag (och kommer att fortsätta fungera vid sidan av Spotify Connect) men Apples produkter kommer inte att ha stöd för Spotify Connect. Inte heller Windows Phone-versionen av Spotify ser ut att få stöd för tekniken till en början.

En annan brist är att vem som helst som kopplar upp sig mot ditt hemmanätverk kan styra musiken. Det skulle naturligtvis även kunna ses som något positivt eftersom flera familjemedlemmar med olika Spotify-konton kan välja musik. Men de kan inte använda gemensamma spellistor eller köa musik efter varandra, om de inte använder samma Spotify-konto.

Samtidigt som det alltså finns vissa brister borde detta vara en självklar lösning för de flesta tillverkare med tanke på Spotifys popularitet. Enligt Spotify själva är det ett sätt att få fler användare att lyssna i hemmet, då det inte görs i så stor utsträckning i dag. Men det är självfallet också ett sätt att få flera betalande användare, då mobilappen kräver en prenumeration på Spotify.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro