ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spotify och Stim i bråk – musikskaparna kommer inte få sina pengar i tid

Hugo Ewald · 9 Jun 2017
Uppdaterad 10 Jun 2017
Daniel Ek, Spotifys grundare.

Daniel Ek, Spotifys grundare. Foto: Pressbild


Spotify har inte betalat sina fakturor till upphovsrättsorganisationen Stim. Det betyder att svenska musikskapare inte kommer att få sin ersättning den 15 juni som inplanerat. Enligt Spotify är det dock Stim som avstått betalningen.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta svenska musikskapare och låtskrivare är anslutna till Stim, organisationen som representer svenska musikskapare och ser till att dessa får ersättning när deras musik spelas i radio, på krogen eller i andra offentliga sammanhang. Betalningen tillkommer musikskaparna fyra gånger per år.

Men musikskapare vars musik finns på Spotify kommer inte att få sin ersättning i tid. Den ersättning som skulle tillgå rättighetsinnehavarna den 15 juni kommer att skjutas upp. Detta för att Spotify, enligt Stim, inte betalat organisationens utställda fakturor för 2016 års sista kvartal, någonting som Stim först meddelade till sina ungefär 86 000 medlemmar under onsdagen.

”Vi har fakturerat enligt samma rutiner som vi gjort för hela 2016, men nu gör Spotify en ny tolkning av villkoren i vårt gällande avtal. Stim anser att överenskomna principer och branschstandard ska gälla. Vi för en konstruktiv dialog med Spotify och har goda förhoppningar om att detta kommer att lösas inom kort, så att våra rättighetshavare får ersättning så snart som möjligt”, skriver Eleonor Otterdahl, kommunikationschef vid Stim i ett mail till Metro.

Enligt Spotify är det istället Stim som inte valt att ta emot deras betalning.

”Vi erbjöd Stim att betala ut det fulla beloppet som kan matchats ihop med rättighetshavare, men Stim valde att avstå betalningen. Den utestående summan relaterar till verk som inte matchas med rättighetshavare. Spotify och Stim jobbar nu aktivt tillsammans för att finna en lösning för att förse samtliga rättighetshavare med sina intjänade royalties”, skriver Spotifys nordiska kommunikationschef Sofie Grant i ett mail till Metro.

I grunden handlar konflikten alltså om att Spotify menar att Stim inte fakturerar på samma sätt som tidigare, någonting Stim menar att man gör.

Hur mycket pengar en artist eller grupp får från Stim när deras musik spelas på Spotify skiljer sig åt. Enligt Stimsjälva utgår man antingen från en procentsats av Spotifys intäkter, ungefär 12 procent. Eller så använder man sig av ett veckobelopp per Spotifyanvändare som räknas utifrån ett genomsnitt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro