ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spotify på jobbdatorn – då kan du ha begått ett brott

Emma Kirkhoff · 19 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015

Om du laddar ner ett program till din jobbdator utan chefens tillstånd begår du ett brott. Installerar du olovligen Spotify eller andra harmlösa program kan du göra dig skyldig till dataintrång.

klar

Artikellänk är kopierad

Fråga din chef innan du installerar ett program – annars kanske du begår ett brott.
Fråga din chef innan du installerar ett program – annars kanske du begår ett brott.Foto: Metro

Vill man inte bryta mot lagen gäller det att ha stenkoll på vad arbetsgivaren har för policy för installation av program på jobbdatorn. För laddar man ner och installerar ett program utan chefens tillstånd bryter man mot lagen och kan därmed göra sig skyldig till dataintrång. 

Lagen gäller alla typer av program – oavsett om det är så kallad malware, till exempel virus och trojaner, eller ofarliga program som Spotify och Itunes.

– Lagstiftningen gör ingen skillnad på malware och andra, harmlösa program. Men det krävs att programmet installeras olovligen. Säger arbetsgivaren att det är okej är det inte olovligen och då är det inte heller dataintrång, säger kammaråklagare Ingmarie Olsson till Metro. 

Frågan är inte ny och lagstiftningen som reglerar det här har funnits länge. Men saken har blivit aktuell på nytt efter en dom i hovrätten.

En man i 50-årsåldern fälldes först för dataintrång i tingsrätten för att ha installerat Google Talk, ett program för direktmeddelanden, på sin jobbdator trots att det stred mot arbetsgivarens regler, skriver IDG.se.

Men nyligen friades mannen i Svea hovrätt, som ansåg att tingsrättens tolkning av lagen skulle kriminalisera alla programinstallationer. Åklagaren i målet ansåg att det var fel och för att han skulle kunna överklaga till Högsta domstolen (HD) har Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm UC), där Ingmarie Olsson jobbar, granskat fallet.

UC slår fast att hovrätten gjorde fel – mannen borde ha fällts för dataintrång. Men eftersom det redan finns prejudicerande domar som säger att otillåtna programinstallationer är ett brott, anser man att saken inte behöver prövas i HD.

Ingmarie Olsson vill varken svara ja eller nej på frågan om rådande lagstiftning innebär att folk per definition gör sig skyldiga till dataintrång när de laddar ner ett program på jobbdatorn – utan att de vet om det. 

– Det finns flera led som vi måste bevisa och därför vill jag inte säga att man gör sig skyldig. För att göra sig skyldig till dataintrång krävs att man för in ett program med uppsåt. Det räcker inte att man gör det av oaktsamhet, säger Ingmarie Olsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro