ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sprack vid förlossning – anses vara mindre skada

Karin Winter · 5 Apr 2014
Uppdaterad 12 Dec 2016

När Jenny Moore, 36, födde sitt första barn, sprack hon hela vägen till ändtarmen. En mindre allvarlig bristning, enligt Socialstyrelsen, som inte registrerar bristningar där inte ändtarmens slutmuskel har skadats.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Moores son föddes med hjälp av sugklocka efter drygt 32 timmar och efter det att hon varit fullt öppen i sex och en halv timme.
Jenny Moores son föddes med hjälp av sugklocka efter drygt 32 timmar och efter det att hon varit fullt öppen i sex och en halv timme.Foto: Henry Lundholm

Varannan kvinna drabbas av någon form av skada vid en vaginal födsel, visar en studie från Göteborg.

Vanligast är att drabbas av framfall och urinläckage. Statistik finns däremot bara för de mer allvarliga bristningarna hos Socialstyrelsen.

Jenny Moore, 36, är en av dem som har drabbats av en – enligt kriterierna – mindre allvarlig bristning.

När hon födde sin första son sprack hon hela vägen till ändtarmen och fick sys med mer än 30 stygn.

Hon sprack både invändigt och utvändigt i underlivet. I hennes journal står att ingreppet bedömdes komplicerat och att hon drabbats av en komplicerad bristning av grad 2.

Väl hemma kunde Jenny Moore inte sitta, hade ont när hon kissade och kände obehag över att tömma tarmen. Efter åtta månader fick hon göra en plastikoperation för att kunna fungera normalt.

– Det som gör mig irriterad är att jag inte visste hur illa det såg ut där nere. De berättade inget för mig. När vi åkte hem efter två dagar var det som om jag inte var skadad, säger hon.

Jenny Moores son föddes med hjälp av sugklocka efter drygt 32 timmar och efter det att hon varit fullt öppen i sex och en halv timme.

– Jag förstår inte att de lät mig ligga där så länge. Man är ju helt utelämnad, säger hon.

Register över bristningar

Socialstyrelsen registrerar allvarliga bristningar, grad 3 och 4.

Från och med februari i år finns ytterligare ett register. I det kan även bristning av grad 2 föras in. Det är framför allt barnmorskorna, som är de som syr de mindre bristningarna, som efterfrågar register över grad 2.

– Barnmorskorna får ingen återkoppling i dag, de vet inte hur det går för kvinnorna. Om man för registret över även de mindre bristningarna kan man få en samlad kvalitetskontroll, säger Eva Uustal, en av dem som ligger bakom det nya registret.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro