ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Språkexpert: Så svär vi

Anna Westberg · 18 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Det är skillnad på att svära och svära menar Lars Melin, docent i Svenska språket och aktuell med boken ”Vett och etikett i språket”.

Det är skillnad på att svära och svära menar Lars Melin, docent i Svenska språket och aktuell med boken ”Vett och etikett i språket”. Foto: SCANPIX. Montage: Metro.se


75 procent av de svarande i Metros undersökning svär på jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är skillnad på att svära och svära menar Lars Melin, docent i Svenska språket och aktuell med boken ”Vett och etikett i språket”. Det senaste dygnet har vi på metro.se haft en undersökning där vi frågar om man brukar svära på jobbet. Det visar sig att så mycket som 75 procent av de svarande gör det.

– Det är självklart att det fungerar avstressande av att fira av någon svordom eller två när det hettar till, menar Lars Melin. Men man ska inte svära för ofta, då tappar svordomarna sin styrka och blir utnötta. Är man obildad om man svär? – Nej så är det inte. Men det finns olika sätt att svära på. Svär man i varje mening och har den där lite bullriga tonen kan det däremot bli obildat. Det är stor skillnad på det och om man svär när det behövs. Hur svär man bildat? – Det har snarare att göra med när och hur man gör det. I vilka proportioner och i vilket sammanhang svordomarna används. Till exempel i situationer då det krävs lite jävlar anamma. Palmes uttalande ”satans mördare” till den fascistiska Francoregimen är ett perfekt exempel på detta. Att även personer som han svor i situationer som krävde det.  Har svordomar med klass att göra? – Nej det har det inte. Vilka svordomar är vanligast att svenskarna tar till?– Det är omöjligt att svara på, men det finns överlag väldigt få svordomar i det svenska språket. Men de allra vanligaste är fan, jävlar och helvete. Plus lite lånade ord som ”shit”.

Fotnot: 314 personer hade vid torsdag lunch svarat i metro.se:s omröstning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro