ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Språkstudenter får extra poäng

Lina Färm · 13 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Niondeklassarna Axel Helgason, Carl Lindau, Malin Uhlander och Lisa Bengtsson går på Toleredsskolan i Göteborg. I dagarna gör de det svåra valet till gymnasiet. 

Niondeklassarna Axel Helgason, Carl Lindau, Malin Uhlander och Lisa Bengtsson går på Toleredsskolan i Göteborg. I dagarna gör de det svåra valet till gymnasiet.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Hälften skola, hälften praktik på en riktig arbetsplats. Den nya lärlingsutbildningen är en av flera nyheter i årets gymnasieval.På Toleredsskolan i Göteborg är niorna fullt upptagna med att välja rätt program inför gymnasiet. – Det är det enda man tänker på och pratar om. Hela året har handlat om gymnasievalet, säger Malin Uhlander, som är trött på den återkommande informationen. Samtidigt tycker hon och klasskompisarna att informationen varit bra eftersom det känns viktigt att välja rätt. – Det handlar ju om ens framtid, säger Carl Lindau. När Metro besöker Toleredsskolan har han och klasskompisarna Malin Uhlander, Axel Helgason och Lisa Bengtsson inte riktigt bestämt vad de ska välja, även om de känner vartåt det lutar. Att skolan och lärarna känns bra är nästan lika viktigt som vilket program de väljer. – Jag har velat mycket, men nu tänker jag kanske välja ett gymnasium med Kinaprofil. Det verkar annorlunda och häftigt, säger Malin Uhlander, som har ett stort intresse för språk. Språk kommer från och med i år att ge extra poäng när eleverna går vidare till högskolestudier. Det tycker Malin Uhlander är bra, men Carl Lindau håller inte med. – Det är dumt att ge extrapoäng till något ämne. Tänk om man är dålig på språk. Andra nyheter i år är att lärlingsutbildningar får större genomslag än tidigare. Det innebär att elever kan läsa hälften av gymnasietiden på skolan och lägga hälften av tiden på en arbetsplats. Från och med i år kan elever även söka gymnasieprogram utanför sin hemkommun. – Det är bra. Alla ska kunna läsa allt, oavsett om programmet inte finns där man bor, säger Malin Uhlander. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro