ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sprängämnen funna i bil

Anaïs González Cruz · 21 Mar 2012
Uppdaterad 21 Mar 2012
Över 300 poliser är på plats vid huset där 24-åringen ännu barrikaderar sig. 

Över 300 poliser är på plats vid huset där 24-åringen ännu barrikaderar sig.  Foto: Remy de la Mauvinere/AP/SCANPIX


24-åringen barrikaderar sig fortfarande i huset, tungt beväpnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagsmorgonen inledde polis en razzia mot den misstänkte gärningsmannen.
Under onsdagsmorgonen inledde polis en razzia mot den misstänkte gärningsmannen.Foto: Svenska Grafikbyrån

Den misstänkte seriemördaren, Mohammed Merah,  som tros ligga bakom morden vid den judiska skolan i Toulouse i måndags och attackerna mot tre franska soldater i förra veckan sades ha gripits strax innan halv tre-tiden på onsdagen, men de uppgifterna dementeras nu. Detta av både inrikesdepartementet och presidentkansliet.  Mannen hade enligt en lokal judisk organisation planerat att döda igen i dag. Uppgiften ska ha kommit från frankrikes president Nicolas Sarkozy, enligt AFP.

Landets inrikesminister, Claude Gueant, som är på plats, berättade tidigt i morse för journalister utanför huset att mannen velat hämnas för oförätter på palestinska barn och på franska arméns interventioner utomlands. Detta ska alltså vara motiven till attackerna.

Under onsdagseftermiddagen påträffades sprängämnen i en bil som tillhör en bror till den misstänkte 24-åringen och man tror nu att brodern kan dela samma ideologi som sitt syskon. Man vet inte om det rör sig om samma bror som greps tidigt i morse. 

Tidigt i morse greps nämligen en bror til Merah under en razzia, men han själv befann sig då fortfarande i ett hus som omringades av en enorm polisstyrka på cirka 300 poliser. Huset ska ligga bara två kilometer från den judiska skolan. Mannen var tungt beväpnad med ett automatvapen av märket Uzi, en Kalasjnikov, samt ett vapen till när polis anlände. 

Brodern greps efter att ett mejl till en av de skjutna soldaterna spårats till hans dator. 

Radiokanalen France 24 uppger nu att man redan under natten till onsdagen fick in ett samtal från en person som tros vara Merah. 

– Det var en ung man, som på en gång förklarade att han ville ta på sig attentaten. Lugnt fortsatte han sedan och gav mig mycket specifika detaljer om omständigheterna, säger journalisten Ebba Kalondo till tidningen Le Monde. 

Merah ska även ha berättat för Kalondo att fler attacker var att vänta. Allt i en mycket artig och lugn ton.

Razzian mot den misstänkte 24-åringen inleddes klockan tre i natt och sex eller sju skott ska då ha avlossats. Tre poliser träffades – två av dem skadades då lindrigt. Den tredje bar skyddsväst, skriver Le Parisien.

– Det är ett stillsamt kvarter. Det är en komplicerad situation med polis, brandmän och ambulans, säger SVT:s korrespondent Christian Catomeris till SVT.

Merah, som är av algeriskt ursprung, är fransk medborgare och har uppgett till polis att han tillhör al-Qaida.

24-åringen har flera gånger rest till Afghanistan och Pakistan och greps 2007 i Kandahar-området. Omständigheterna kring hans strafftid är fortfarande okänt.

Merahs mamma fördes tidigare i förmiddags till platsen för att delta i förhandlingarna mellan polisen och sonen, men vägrade att delta eftersom hon ansåg att hon hade för lite inflytande över sonen. Hon har nu gripits. Även Merahs flickvän och flera av hans andra syskon har gripits. För exakt vad är oklart. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro