ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sprängexperten: "Det liknar Breiviks bomb"

Gustaf Eriksson · 16 Apr 2013
Uppdaterad 16 Apr 2013
Sprängexperten: "Det liknar Breiviks bomb" Poliser patrullerar ett öde Boston i väntan på gryningen.

Sprängexperten: "Det liknar Breiviks bomb" Poliser patrullerar ett öde Boston i väntan på gryningen. Foto: Getty Images


FBI utreder just nu vilken typ av sprängmedel som användes i bomberna vid Boston Marathon. Enligt FOI:s bombexpert kan det vara liknande sprängmedel som användes i Stockholm och av Anders Behring Breivik i Oslo. Samtidigt varnar experter för att spekulera i motiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Bombexperten Henrik Östmark på FOI säger att det sannolikt handlar om hemmagjorda bomber. 

– Man kan gå på rökmolnens färg. Det man ser på bilderna tyder på att det är hemmagjorda bomber, säger han. 

Det var på måndagskvällen, svensk tid, som två bomber exploderade på upploppet av Boston Marathon. Bomberna i Boston är med sannolikt skapade med konstgödning, vilket är samma typ som  Anders Behring Breivik använde i Oslo. 

– Det används Stockholm, Oslo, Oklahoma och många bomber i Afghanistan är baserade på det. Det är inte alls osannolikt, det är en av de troliga möjligheterna, säger Henrik Östmark. 

FBI är just nu mitt uppe i arbetet att analysera sprängämnet. Det första som skedde var att de samlade in bilder och intervjuade folk. Först därefter görs en kemisk analys som talar om vilket ämne som används. 

Det kan ta allt från några timmar till upp till flera dagar innan FBI helt säkert vet vilket ämne som användes. Vid sprängattentaten på Bali för tio år sedan tog det en vecka innan det fastställdes vilket ämne som hade använts. 

– Det skulle kunna vara konstgödning som även användes på Bryggargatan i Stockholm och samma som Breivik använde i Oslo, säger Henrik Östmark. 

Förutom sprängmedlet har FBI inte berättat vilken typ av splitter som användes vid bombattentaten. Splittret är en stor faktor som avgör hur många personer som skadas av en bomb. 

– Normalt är det splittret som är värst. Är man närmast bomben är det stötvågen, men några meter bort är det splittret som skadar flest, säger Henrik Östmark.

Säkerhetsexperten Peter Jonsson, som är utbildad vid FBI och bland annat har arbetat med bomben under OS i Atlanta 1996, håller det för troligt att en inhemsk terrorist ligger bajkom dådet. 

– Det är en spekulation som jag bygger på mina egna erfarenheter. Men att det verkar vara en hemmagjord bomb och att ingen ännu tagit på sig ansvaret för dådet pekar i den riktningen, säger han. 

Enligt Peter Jonsson kan det både vara en ensam gärningsman och en gruppering bakom explosionerna. Om det handlar om en gruppering är den förmodligen högerextrem, anser han. 

– I USA är det sällan vänsterextrema organisationer. Vad de har för syfte är för tidigt att säga, men det kan vara så att de vill inge rädsla, undergräva regeringen eller piska upp ett motstånd mot muslimer eller andra grupper.

De spekulationer som följer i bombernas spår kan vara farliga. 

– Det kan till exempel vara så att muslimer får skulden fastän det kanske inte alls har koppling till några muslimer överhuvudtaget. Allmänheten söker svar nu, och det leder till spekulationer. Det farligaste är om polisen låter spekulationerna styra arbetet eller om de går ut med information som sedan visar sig vara felaktig, säger Peter Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro