ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sprängtest på apor trots protester

Anders Göransson · 19 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De långsvansade makakerna kommer två gånger om dagen i 2–3 veckor att utsättas för autentiskt byggbuller.
De långsvansade makakerna kommer två gånger om dagen i 2–3 veckor att utsättas för autentiskt byggbuller.Foto: IWS

Trots omfattande protester får Smittskyddsinstitutets bullerförsök på apor genomföras. I går godkändes ansökan av Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd.Två av nämndens åtta ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Beslutet betyder dessutom att antalet apor som utsätts för försöket fördubblas från 10 till 20, eftersom det anses nödvändigt för att få bra resultat. Hos Djurrättsalliansen, som kämpat för att stoppa försöket, är besvikelsen stor. – Vi fick in 4 000 namnunderskrifter på fyra veckor. Det visar att det finns en väldigt stark opinion mot det här försöket. Men det har tydligen ingen betydelse, säger talesmannen Daniel Nyberg.

Syftet med Smittskyddsinstitutets försök är att undersöka om sprängljuden från ett framtida tunnelbygge kommer att störa aporna så mycket att de inte fungerar som försöksdjur. Aporna, som är långsvansade makaker, kommer två gånger om dagen i 2–3 veckor att utsättas för autentiskt byggbuller, och avföringsprover kommer att tas för att mäta djurens stressnivå. Kritiker har menat att försöken är onödiga eftersom de anser det givet att djur, och för den delen också människor, blir stressade av höga ljud.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro