ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Spred inspelat sexljud – 17-åring åtalad med stöd av nya lagen

Karl Enn Henricsson · 11 Sep 2018
Uppdaterad 11 Sep 2018
En 17-åring har åtalats för olaga integritetsintrång, efter att han misstänks ha spridit en ljudfil.

En 17-åring har åtalats för olaga integritetsintrång, efter att han misstänks ha spridit en ljudfil. Foto: Patrik Svedberg


17-åringen spelade in ljudet då han hade sex med en yngre kvinna. Därefter misstänks han ha spridit ljudfilen. Han har nu åtalats med hjälp av den nya lagen - olaga integritetsintrång.

klar

Artikellänk är kopierad

I mars misstänks 17-åringen ha ”gjort intrång i NN:s privatliv” genom att sprida en ljudfil.

– Det handlar om en yngre man och en yngre kvinna, där mannen gjort någon form av inspelning med mobiltelefon när de haft samlag. Sedan har han skickat inspelningen till andra personer. Han är åtalad för att ha spridit det här, säger åklagare Rickard Wahlqvist.

17-åringen har åtalats för olaga integritetsintrång. Lagen infördes i början av året, bland annat för att lättare kunna komma åt kränkningar och så kallad hämndporr på nätet.

”Hon ska ha fått kännedom om att inspelningen florerade”

– Jag har tidigare stött på att den ena parten, efter att en relation tagit slut, lägger ut sexfilmer eller bilder på nätet – då brukar man angripa det genom att åtala för grovt förtal. I det här fallet handlar det om en ljudfil så då anser jag att olaga integritetsintrång är mer adekvat, säger Rickard Wahlqvist.

Enligt det aktuella åtalet ska brottet ha begåtts i Stockholmsområdet. Offret, som enligt åklagaren är en yngre kvinna, ska ha fått kännedom om inspelningen via andra.

– Hon ska ha fått kännedom om att inspelningen florerade, och därefter gjordes polisanmälan, säger Rickard Wahlqvist.

Åklagaren: Ungdomstjänst kan bli aktuellt

Rättegången mot 17-åringen ska hållas i veckan.

– Straffskalan går från böter upp till fängelse i högst två år. Eftersom det här är så pass ny mark är min uppfattning inte helt klar om det i det här fallet handlar om böter eller går upp på fängelsenivå – det får tingsrätten avgöra. Men eftersom det här är en så pass ung person kan ungdomstjänst bli aktuellt, säger Rickard Wahlqvist.

17-åringen har i andra hand åtalats för förtal. Metro har sökt hans advokat. 17-åringen vidgår händelseförloppet men nekar till brott, enligt åtalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro