ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spricka i regeringen om straffrabatt för unga

Anton Gustafsson · 14 Jun 2019
Uppdaterad 14 Jun 2019

Ramus Ling (MP) och Morgan Johansson (S). Foto: TT.


Frågan om att slopa den så kallade straffrabatten splittrar regeringspartierna S och MP. Miljöpartiet säger nej medan justitieminister Morgan Johansson (S) vill lägga fram ett lagförslag om slopad straffrabatt.

klar

Artikellänk är kopierad

En statlig utredare har på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag om att straffrabatten för brottslingar mellan 18 och 20 år ska avskaffas. Därför vill nu Morgan Johansson (S) lägga fram en proposition till riksdagen om att den ska avskaffas. Men ett sådant förslag ska inte vara förankrat hos regeringspartnern Miljöpartiet, rapporterar Sveriges Radio.

LÄS MER
Riksdagspartier vill att fler barn ställs inför rätta – sågas av expert

Enligt Rasmus Ling (MP) är riskerna med en slopad straffrabatt många.

– Fler unga kommer att dömas till fängelsestraff allt längre. Det ökar risken för att man får en kriminell identitet, att man får ett utvidgat kriminellt kontaktnät, och risken för radikalisering är också något som remissinstanserna har pekat på, säger han.

LÄS MER
Utredaren om straffrabatten för unga: De flesta begår bara enstaka brott

I mitten av maj sa Morgan Johansson att man ska ta remissvaren på allvar och att han kan tänka sig att begränsa lagförslaget. Men i grund och botten menar han att en slopad straffrabatt behövs.

– Sedan är jag ju i sak övertygad om att vi bör gå i den här riktningen, men frågeställningen gäller ju hur långt vi ska gå. Där ska vi ta fram ett förslag, och sedan måste jag ha en dialog med riksdagens partier, sa han till Sveriges Radio i maj.

LÄS MER
Forskaren om polisens skjutningar: "Som medborgare bör man känna sig oroad"

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro