ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spring inte till akuten i onödan – du riskerar andras liv

Metro · 2 Maj 2016
Uppdaterad 3 Maj 2016
Ingunn Granum.

Ingunn Granum. Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Det första jag tänker när jag träffar dig är om du är dödssjuk eller inte. Det är det jag tränas i och det är det som akuten är specialutrustad i att hantera. Om du är dödssjuk måste jag ta hand om dig direkt. Till min hjälp har vi system som är konstruerade för att hitta de sjukaste sjuka och de friskaste med akuta bekymmer. Så att jag efter sköterskans bedömning kan rikta min uppmärksamhet på de cirka 20 procent på mottagningen som inte kan vänta utan risk. Enligt Socialstyrelsens rapport från december 2015 ökar antalet akutsökande patienter i hela landet. Det är framför allt de som inte är så sjuka som vill ha min bedömning. Det är de yngre som inte hänvisas av kollegorna men själva söker utan att be om hjälp först. De som inte är dödssjuka.

LÄS MER
Vi måste se de utsatta papperslösa mitt ibland oss

Det andra jag tänker när jag konstaterat att du inte är dödssjuk är om du behöver en vårdplats eller kan gå hem igen. För det är brist på sängar. Eller inte sängar kanske men personal att vårda alla som ligger i sängarna. Sverige har en befolkning med ökande medellivslängd och ständigt sjunkande antal vårdplatser enligt SKL. Jag får fundera ordentligt över vilka av mina patienter som behöver läggas in. Och i väntan på provsvar och undersökningar som inte kan vänta till morgonen ifall jag kan skicka hem en patient till, får du vänta på akuten. Tillsammans med alla andra sjuka, dödssjuka och friskare. Det är inte bra. För det medför fara. En akutmottagning med många patienter medför en förhöjd risk för död och skada. Overcrowding kallas det fint. Trängsel. Så vad kan du göra? Vad kan jag göra?

För sjuk är du nog. Annars vore du inte här frågande efter hjälp. Frågan är hur sjuk? Hur akut sjuk? Jag har tränat i åratal för att bedöma det. Hur skall du då veta? Faktum är att många sjukdomstillstånd självläker. Med vila och vänlig omsorg kureras mycket.

LÄS MER
När mattan rycks bort måste vården fungera

Att vänta är inget vi övar på i samhället. Googla frågan direkt. Handla årets alla dagar. Äta färdiglagat mitt i natten. Vi blir vana att få behoven täckta oberoende av tid på dygnet. Men min akutmottagning är inte gjord för det. Täcka alla behov. Bara de som hotar ditt liv eller hälsa allvarligt. Andra vårdgivare är bättre på det andra. Har nätverk med professionella, legitimerade med andra kompetenser. Sjukgymnaster och kuratorer, barnmorskor, fotvårdare och specialistsköterskor. Specialistläkare på vårdcentralen och andra mottagningar på sjukhuset. Så kanske kan du avvakta lite hemma? Prova smärtstillande och febernedsättande, kanske något mot halsbränna? Om det inte hjälper tillräckligt finns utmärkta råd på www.1177.se. Din digitala heldygnsomsorg. Medicinsk beprövat och säkert. Efter det kan du ringa en vän – eller sjukvårdsrådgivningen om det fortfarande är länge kvar tills vårdcentralen öppnar. Så kan jag stå beredd ifall du brakar in med buller och bång. Tränad för att rädda ditt liv.

Ingunn Granum

Akutmottagningsöverläkare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro