ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spritstrejken är över

Metro-TT · 18 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

De strejkande på Systembolagets lager i Jordbro återgår till arbetet. - Det är ett bra besked för alla parter inför midsommarhelgen, säger vd:n för företaget som driver lagret.

Jessica Moya, en av de strejkande, tycker att det känns bra att återvända, men menar att de inte har gett upp.

- Det finns en rättvisa och den kommer vi att nå. Kampen kommer vi att fortsätta med, säger hon till TT.

Per Öhagen, vd för Lagena som driver lagret, välkomnar beskedet om att den vilda strejken nu är slut.

- Vi har hela tiden bett att de ska avbryta strejken. Det är ett bra besked för alla parter inför midsommarhelgen, säger Öhagen.

Anmäls till ArbetsdomstolenUtanför lagret pågick under veckan en vild strejk där de strejkande ställde sina bilar framför ingången till lagret för att hindra leveranser.

De strejkande stäms nu i Arbetsdomstolen, efter att Lagena lämnat in en anmälan på torsdagen. Det innebär att de strejkande riskerar skadestånd på upp till 5 000 kronor.

- Vår arbetsgivarorganisation Svensk Handel har rekommenderat oss att upprätta en anmälan och även facket har ju tagit avstånd från den vilda strejken. Den här typen av avtalsbrott gynnar inte någon av parterna, säger Lagenas personalchef Martin Dahlin till TT.

Förhandlingar fortsätterNästa vecka återupptas förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om de varsel som lagts på företaget.

Stridsfrågan, ur de strejkandes synvinkel, har varit att arbetsgivaren Lagena kringgår lagen om anställningsskydd genom att vilja säga upp personal för att i stället anställa via bemanningsföretag.

Men enligt vd:n Per Öhagen handlar det om att anpassa personalstyrkan till svängningar i orderingången. Bemanningspersonal ska Lagena ta endast ta in vid toppar i ordrarna, medan en kärna av anställda ska finnas kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro