ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spyor och tiggarbrev nya ficktjuvsknepen i julhandeln

Clarence Frenker · 16 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

Spylukt, tiggarbrev och telefonryckningar. Här är ficktjuvarnas fräcka knep i julhandeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fickstölderna i samband med julborden och julhandeln i City är värre än någonsin i år. Enligt Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm, har anmälningarna rasat in under december månad.

– Det har helt klart dragit iväg. Och det har att göra med de flesta nu är uppdaterade med dyra telefoner jämfört med för några år sedan. Plånböcker är inte lika vanligt, med en ny Iphone kommer man åt betydligt större värden, säger Peter Enell.

►Ketchup och dans på ligans repertoar

Samtidigt utvecklar ficktjuvarna ständigt nya och fräckare knep. Det senaste är, enligt Peter Enell, att kleta gegga med ”spylukt” på sina offer.

– Ofta föregås det av att offret besökt en bank eller Forexkontor. Man spiller på något som är illaluktande, det kan lukta som spya eller gammal soppa. Sedan kommer de hjälpsamma männen och ska hjälpa till och torka av det. Och då försvinner alla pengarna, säger han.

►”Försökte springa efter, men han var försvunnen”

Ett annat allt vanligare knep är tjuvarna utge sig för att vara tiggare. De delar ut lappar för att distrahera och passar då på att stjäla mobiltelefoner och pengar. Oftast sker det på restauranger, i kollektivtrafiken och på bibliotek.

►Så lurar du ficktjuven

– Många tiggare använder sig av lappar som de delar ut och det har ficktjuvarna börjat utnyttja, säger Peter Enell.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro