ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SR samlar in pengar med avkriminalisera cannabis”

Tomas Lundin · 4 Dec 2014
Uppdaterad 5 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Högst upp på listan över Musikhjälpens insamlingar har ”Avkriminalisera cannabis” kuppat sig in. 

I år samlar Musikhjälpen in pengar till kampen mot hiv i världen och läsare bjuds in att starta sina egna insamlingar. 

Den som skänker pengar till den mest populära gruppen bidrar till kampen mot HIV, men också till att Sveriges Radios sajt frontar ett budskap att avkriminalisera cannabis. Hittills har nästan 50 000 kronor samlats in.

Enligt ETC som tagit del av information ur en sluten Facebookgrupp skriver upphovsmännen att SR hotat med att släcka ner hela insamlingen om de inte byter namn.

Än så länge ligger insamlingen kvar med samma namn, men Sveriges Radio har lagt till en formulering om att namnen på insamlingarna måste överensstämma med de regler som gäller för public service-verksamheten för att de ska kunna nämna namnet i sändning. ”Den som väljer att döpa sin insamling till något som är i strid mot gällande lag kan bli personligen ansvarig för detta.”, skriver Helena Iles, som jobbar med PR för Musikhjälpen i ett mejl till Metro.  Bössor med namn som till exempel innebär hets mot folkgrupp, uppvigling eller upphovsrättsintrång kan komma att plockas bort, meddelar hon.UPPDATERING: Sveriges Radio har i ett meddelande på Musikhjälpens sida sagt att man inte kommer att ta bort insamglingen ”Avkriminalisera cannabis”: ”Nej Radiohjälpen tar inte bort den. Däremot ska man inte glömma att det är beklagligt när grupper med egna intressen försöker utnyttja Musikhjälpen för egna syften. Det riskerar att överskugga den undanskymda humanitära katastrof vi försöker sätta ljuset på, något som är just huvudsyftet med Musikhjälpen.”, säger  Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro