ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SSU i blåsväder – MUCF inleder granskning

Fredrik Samuelson · 3 Nov 2018
Uppdaterad 3 Nov 2018
SSU:s nuvarande ordförande Philip Botström har hävdat att han inte känt till att det funnits företrädare som stått för homofoba, antisemitiska och islamistiska åsikter inom SSU Skåne.

SSU:s nuvarande ordförande Philip Botström har hävdat att han inte känt till att det funnits företrädare som stått för homofoba, antisemitiska och islamistiska åsikter inom SSU Skåne. Foto: Erik Simander/TT


Flera företrädare inom SSU Skåne har anklagats för att ha uttryckt odemokratiska och homofoba åsikter. Nu inleder MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, en särskild granskning för att se om det kan påverka ungdomsförbundets rätt till statsbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, kommer att inleda en särskild granskning av SSU.

”Med anledning av nya uppgifter om ett medlemsdistrikt inom SSU har MUCF beslutat inleda en särskild granskning. MUCF ser allvarligt på uppgifterna och kommer att utreda om detta påverkar SSU:s ansökan om statsbidrag”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Myndigheten delar varje år ut statliga bidrag till ungdomsorganisationer i Sverige och SSU fick för i år drygt 1,5 miljoner kronor, enligt MUCF.

 SSU Skåne i blåsväder

Beslutet om granskningen kommer efter den senaste tidens medierapportering om SSU, där minst tre företrädare i Skånedistriktet anklagats för att ha uttryckt odemokratiska, antisemitiska eller homofoba åsikter.

Uppgifterna har bland annat presenterats i Kvällspostens granskning. Enligt DN är förtroendet förbrukat för minst tre personer som tidigare haft uppdrag inom SSU Skåne.

En förtroendevald i SSU i ett distrikt i Mellansverige har också fått avgå efter att DN rapporterat om att han hyllat Iraks förra diktator Saddam Hussein på Facebook och skrivit att “Israel ska brinna i helvetet”.

SSU inför nya riktlinjer

SSU inför nu en kandidatförsäkran – varje förtroendevald medlem ska få skriva under ett dokument där det framgår vad som förväntas av dem. En granskningsfunktion ska också införas inom SSU, som ska vara en grupp som tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets principer.

Samtidigt granskas SSU Skåne av förbundet.

– Distriktet får tre veckor på sig att redogöra för hur de tänker återupprätta förtroendet såväl internt som externt, se till att alla sina medlemmar känner sig trygga och inkluderade, samt säkerställa att det inte finns en tolerans för sympatier som strider mot våra grundläggande värderingar. Om detta inte sker kommer SSU-förbundet att dra in hela sin finansiering till distriktet, säger förbundssekreterare Andrea Törnestam på SSU:s hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro