ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ST-läkare: Leder till utbrändhet

Peter Löwendahl-Nyrén · 1 Jun 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
ST-läkare: Leder  till utbrändhet En flash mob i Nordstan ställde frågan vad en sjuksköterska är värd. Hanna  Johansson var utvald att försöka ta hand om alla som plötsligt insjuknade.

ST-läkare: Leder till utbrändhet En flash mob i Nordstan ställde frågan vad en sjuksköterska är värd. Hanna  Johansson var utvald att försöka ta hand om alla som plötsligt insjuknade. Foto: Christina Blom


Sahlgrenska har svårt att fylla sommar­bemanningen. Precis som varje år. Nu kommer kritik mot en personalpolitik som leder till stress, sjukskrivningar och svårigheter att hitta vikarier. Arvin Yarollahi, ST-läkare: Det leder till utbrändhet.”

klar

Artikellänk är kopierad

ST-läkare: Leder till utbrändhet I går kampanjade sjuksköterskestudenterna i Nordstan för att göra folk uppmärksamma på dagens manifestation på Sahlgrenska. Hanna Johansson, Anna-Maria Lundberg, Ida Kvissberg, Cie Rosenqvist, Pontus Lundström, Stina Defrumerie och Johanna Hansson var med.
ST-läkare: Leder till utbrändhet I går kampanjade sjuksköterskestudenterna i Nordstan för att göra folk uppmärksamma på dagens manifestation på Sahlgrenska. Hanna Johansson, Anna-Maria Lundberg, Ida Kvissberg, Cie Rosenqvist, Pontus Lundström, Stina Defrumerie och Johanna Hansson var med.Foto: Christina Blom

Varje år behöver Sahlgrenska universitetssjukhuset ta in sommarvikarier. Och varje år är man sent ute. I år är läget värre än tidigare, och i går avslöjade Metro att flera avdelningar har börjat ta fram reservplaner för att de inte klarar av att bemanna enligt den ursprungliga sommarplanen. 

Vårdförbundet vet ännu inte hur arbetssituationen kommer att bli för medlemmarna i sommar, och oron är stor.

– Det handlar om att man ska kunna gå på semester och vara lugn med att inte bli inringd, säger Elisabeth Flygare, samordnare på SU för Vårdförbundet. 

Arvin Yarollahi, tidigare ST-läkare på ortopeden på Sahlgrenska och initiativtagare till vårdupproret som protesterar mot nedskärningarna inom vården, går ett steg längre. Han menar att grunden till problemet är att sjukhuset ständigt ligger på gränsen till den bemanning som behövs, och ofta strax under. Och att det är viktigare att klara årets budget än att bygga upp en personalpolitik som på sikt kan erbjuda en bra vård.

– Att arbeta under sådana omständigheter som vårdpersonal är extremt påfrestande. Det har lett till ökade antal sjukskrivningar, det leder till utbrändhet, konflikter på personnivå och konflikter med mellanchefer, säger han.

Mats Tullberg, chefsläkare på SU, säger att sjukhuset ska vara en attraktiv arbetsgivare.

– Uppfattar man det inte så måste man ta till sig det.

Han är medveten om att den sena sommarrekryteringen ställer till problem för personalen. Och säger att de har planer på att komma i gång tidigare framöver.

– Vi måste försöka komma på banan tidigare. Vi har planerat ett ännu tätare samarbete där vi tidigt lägger planeringen och man försöker att rekrytera så tidigt som det går. 

Lyfter sjuk­sköterskors roll på sajt

Nu lanserar de löneprotesterande sjuksköterskorna Livsviktiga.se, en sajt där patienter, anhöriga och läkare kan dela med sig av sin berättelse om vilken roll en sjuksköterska spelat för dem.

– Vinkeln i löneupproret har varit väldigt ekonomisk och politisk, vi vill ta det från ett annat håll – vad betyder sjuksköterskan i samhället? Varför sjuksköterskeyrket är så viktigt. Vi förtjänar att värderas efter vår kompetens, säger Cie Rosenqvist, nyutexaminerad sjuksköterskestudent och drivande i löneupproret.

Det är också inriktningen på dagens manifestation utanför Sahlgrenska. Hittills har de fått gehör för sitt krav på en del psykiatriavdelningar, geriatrikavdelningar och onkologavdelningar i Stockholm. Men inte i Göteborg och SU:s HR-chef Per-Olof Blomqvist är tveksam till löneupprorets roll i rekryteringsproblemen. Han menar att det inte är så enkelt att allt skulle lösa sig bara de höjde lönen. 

– Skulle vi lägga ingångslönerna på 24 000 så kommer det att få konsekvenser för andra grupper som får mindre, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro