ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stå upp för dig själv – vägra jante

Kristian Borglund · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stå upp för dig själv – vägra jante 
  Föreläsaren och författaren Tomas Gunnarsson vill hjälpa andra att sluta jantesabotera.
Stå upp för dig själv – vägra jante Föreläsaren och författaren Tomas Gunnarsson vill hjälpa andra att sluta jantesabotera.Foto: Urban Brådhe

Tänk dig ett vanligt måndagsmöte. Plötsligt föreslår en kollega att ni ska testa en ny mötesstruktur från och med nästa vecka. Hur reagerar du på det?

-- Vanligt är att ett par fingrar åker upp i luften, tillsammans med kommentaren: ”Varför krångla för? Kan vi inte bara göra som vi brukar”. Det där är ett exempel på jantesabotage. Reptilhjärnan går i gång när någon bryter den gängse normen, även om avsikten är att förbättra, säger janteexperten Tomas Gunnarsson, psykosyntesterapeut, föreläsare och författare till boken ”Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra”.

Ett annat exempel är när du ska kommentera en insats på jobbet som du just fått beröm för: ”Jo, i stora drag kändes det okej, men jag klantade till det lite med ...” .

-- Vi är så rädda för att sticka ut eller upplevas förmer än någon annan att vi förminskar oss själva på olika sätt. Beteendet saboterar även för kollegerna, eftersom det upprätthåller en kultur av att man ska hålla sig själv tillbaka – också i språket .

Även runt fikabordet är jantesabotage vanligt. Din kollega kanske säger ”Är inte Carro galet irriterande?”.

-- Jante innebär att vi ska ha samförstånd till vilket pris som helst. I stället för att säga emot faller vi in i  klagokören.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro