ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stabilt läge för skadad svensk turist

TT · 9 Jan 2016
Uppdaterad 9 Jan 2016
Utanför hotellet finns på lördagsmorgonen spår efter attacken, där tre utländska turister skadades.

Utanför hotellet finns på lördagsmorgonen spår efter attacken, där tre utländska turister skadades. Foto: TT


En svensk man skadades när två beväpnade gärningsmän gick till attack mot ett hotell i den egyptiska turistorten Hurghada vid Röda havet. Från sjukhussängen skriver han en hälsning på Facebook: "Om någon följer nyheterna om Egypten kan jag bara meddela att jag ligger på sjukhus, fyra knivhugg men läget är stabilt."

klar

Artikellänk är kopierad

Golvläggaren Sammie Olovsson, 27, från Göteborg blev ett av offren för attacken på hotellet i Hurghada. Han satt och åt middag på en restaurang vid hotellet Bella Vista i Egypten då han överfölls bakifrån.

– Han kom in med armen runt mig för att hugga mig i bröstet. Jag slog undan armen och fick ett hugg som inte skadade någon artär, säger han på telefon från sjukhussängen i Hurghada till TT.

Han fick motta ytterligare ett hugg i axeln och två i nacken.

– Jag hade en jävla tur att han inte kunde knivhantering. Hade han skurit mig lite mer framåt i nacken hade han skurit av artären, säger Sammie Olovsson.

Tillsammans med sin pappa lyckades han ta sig ut på gatan och fördes av en privatperson till sjukhus. Medan säkerhetspersonal vaktade honom syddes han och röntgades. Han väntar nu på att få åka hem till Sverige.

LÄS MER
"Stämningen är orolig"

Även Max Lagerbäck från Stockholm befinner sig i Hurghada i Egypten på semester. Under morgonen besökte han hotellet Bella Vista, där attacken utfördes. Han har pratat med en nederländsk medborgare som befann sig i närheten av hotellet Bella Vista då attacken genomfördes.

– Han säger att gärningsmännen kom från gatan och avlossade tre, fyra skott. Båda blev ihjälskjutna. Han såg att de låg döda på baksidan av lobbyn, säger Max Lagerbäck.

Vittnen har även berättat om dramatiken då hotellgästerna evakuerades.

– Gästerna fördes till hamnen och sattes på en båt. Det var panik och två turister som inte kunde simma hoppade i vattnet. De fiskades upp och sen åkte alla ut i båten och satt där ute i cirka 20 minuter innan de fördes till ett annat hotell, säger Max Lagerbäck.

LÄS MER: Svensk skadad i hotellattack

Enligt Egyptens inrikesdepartement var två gärningsmän som angrep hotellet, beväpnade med en luftpistol och knivar. En av männen dödades och den andra greps. Den döde är en en 21-årig student som ska ha hållit en kvinnlig turist som gissla och under knivhot släpade henne till lobbyn, där han ska ha skutits ihjäl av säkerhetsvakter.

Tre utländska turister skadades, förutom svensken var det två österrikare, enligt departementet.

Flera norska turister som bor på Bella Vista berättar för tidningen VG om de dramatiska händelserna.

– Vi var på hotellrummet då angreppet startade, Vi släckte lyset och var stilla. Jag räknade till totalt 21 skott, berättar Mats Kristoffer Vale för tidningen.

Han berättar också att han hörde någon ropa "Allahu akbar". En annan norrman såg en man vifta med en svar flagga med vit skrift.

Researrangören Apollo hade 90 gäster på hotellet Bella Vista där attacken skedde, svenskar, danskar och norrmän och gästerna flyttas över till ett hotell i närheten.

Apollo har förstärkt sin personal i Hurghada och arbetar under natten med att ta hand om gästerna. Peter Browall tillägger att de gäster som vill avbryta sin semester i förtid kommer att få hjälp. Hur det blir med fortsatta bokningar under resten av vintersäsongen har Apollo ännu inte tagit ställning till.

– Vi följer UD:s rekommendationer vad gäller eventuella reserestriktioner. De gäster vi har där nu är prio ett. Sedan får vi ta ställning till framtiden i Hurghada.

Oavsett UD:s rekommendationer har Apollo beslutat att erbjuda fri ombokning för dem som bokat resa till Egypten.

UD har inte ändrat sina rekommendationer för resor i regionen.

– Vi har inte gjort någon situationsanpassning efter den här händelsen. Vi gör värderingar hela tiden och vi får se om det blir en ny avrådan. Det är ganska lång beredning så det är svårt i dagsläget att säga hur lång tid det kommer att ta, säger Joakim Edvardsson Reimar.

Fritidsresor har 424 svenska resenärer i Hurghada och Ving 216. Ingen av dem bor på det angripna hotellet. Inte heller Ving eller Fritidsresor har ännu fattat något beslut om att flyga hem resenärer eller ställa in kommande resor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro