ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stabilt pensionssystem

Stockholm TT · 15 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I fjol gick pensionssystemet med ett plus på 71 miljarder kronor och totalt finns nu ett överskott på 100 miljarder kronor i systemet. Det visar Försäkringskassans årsredovisning för pensionssystemet. -Årsredovisningen speglar innehållet i de cirka 6,5 miljoner orangea kuvert som skickas ut under våren och hur det står till i den svenska ekonomin, säger Curt Malmborg, generaldirektör för Försäkringskassan. -Resultatet för 2006 är bra. Tillgångarna ökar mer än skulderna. Till plussidan räknar Malmborg att sysselsättningen ökat vilket ger mer avgifter in till systemet. På pluskontot finns också att avkastningen på de fonderade medlen i AP-fonderna varit god.

Till minussidan räknas, paradoxalt nog, den ökade medellivslängden och att den tid som en krona finns i systemet minskat något. Det senare kan bero på ett senare inträde i arbetslivet. Radikal förbättring Det så kallade balanstalet, som påverkar hur mycket pensionerna räknas upp 2008 ligger en bra bit över 1 vilket innebär att pensionerna kommer att räknas upp med inkomstutvecklingen.

Prognoserna för framtiden pekar på ett finansiellt allt starkare pensionssystem. -Alla som varit oroliga för att pengarna är slut när det är dags att gå i pension kan var lugna, säger Malmborg. Däremot kan den ökande medellivslängden medföra högre pensionsålder för kommande generationers pensionärer: -Det är ingen hemlighet att de som konstruerade systemet också förväntar sig en högre pensionsålder framöver, konstaterar Försäkringskassans pensionschef Ole Settergren. Högre pensionsålder För att kompensera den negativa effekten på pensionsnivån som ökningen av medellivslängden medför bör 90-talisterna jobba 38 månader längre än de som fyllde 65 år när beslutet om att reformera pensionssystemet togs. Trots det kan 90-talisterna förvänta sig en lägre period som pensionärer.

Det underskott som väntas i systemet när de stora 40-talistkullarna går i pension runt 2010 och framåt blir nu mindre än tidigare beräkningar visat och det är bara i de allra mest pessimistiska beräkningarna som buffertfonderna i systemet skulle tömmas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro