ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Städare berättar: Så äckliga är ni på jobbet

Åsa Larsson · 1 Okt 2015
Uppdaterad 1 Okt 2015

Halvfulla kaffemuggar i soppåsen, kiss på golvet, snus och tuggummi överallt – så här ser det ut för kontorsstädare i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Kasta kaffet innan du slänger kaffemuggen i soporna.
Kasta kaffet innan du slänger kaffemuggen i soporna.Foto: Åsa Larsson

Din mamma jobbar inte här – men det gör Amina. Hon är 35 år och är mycket kritisk till hur städare behandlas som andraklassens medborgare och förväntas att plocka upp nästan vad som helst efter anställda på svenska arbetsplatser.

Amina arbetade först som lokalvårdare på sjukhus i södra Sverige, men bytte till att städa på ett kontor.

– Jag tänkte att det skulle vara bättre, för här jobbar vuxna, välutbildade människor.

Men så blev det inte.

– De var mycket respektlösa. Det var många gånger som de inte hade spolat i toaletten, det var tuggummi eller snus i vasken hela tiden. Det var som att de tänkte: det där får städerskan ta, vem bryr sig, säger Amina.

Hon hade inga problem med arbetsuppgiften, att städa, men däremot det tanklösa nedsmutsandet – till exempel hittade hon flera gånger kiss på golvet inne på toan – och bemötandet.

– Jag kände mig liten. Man mår så dåligt när man blir bemött så varje dag.►LÄS MER: Nio av tio pizzerior för snuskiga vid koll När Amina försökte ta upp situationen med chefen fick hon inget gehör.

– Jag tog bild av kisset på golvet. Han sa bara: Det är inget vi kan göra åt det.

Efter ett och ett halvt år gav Amina upp och slutade jobbet. Nu vill hon berätta för andra om hur det var.

– Jag vill att någon ska veta, att det ska ändra sig.►LÄS MER: Åtta av tio städare har utländsk bakgrund Maria är en annan lokalvårdare, som delar Aminas upplevelser. Hon är 55 år och kom till Sverige för omkring 20 år sedan. 

Hon är trött på att folk slänger halvfulla kaffekoppar i soporna. Det rinner ut och hamnar på golvet och så måste hon städa.

– Det gör folk i konferensrum. Kaffet är inte så gott, så de kastar det i papperskorgen.

Maria har också varit med om att folk kissat på golvet, strax efter det att hon gått igenom toaletterna, vilket hon själv tolkar som ett sätt att jävlas.

– Det kan vara att de inte gillar invandrare, jag vet inte.►LÄS MER: Städare och skomakare är sjukast på jobbet Bemötandet är en annan sak som hon är kritisk mot.

– Jag är uppfostrad med att man svarar när någon säger god morgon. En del är trevliga, men på andra arbetsplatser hälsar folk inte ens.

Fotnot: Amina och Maria är inte kvinnornas riktiga namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro