ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Städare stal tåg – kraschade i bostadshus i Saltsjöbaden

Gustaf Eriksson · 15 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013

Foto: Scoopshot/Tanja


Ett tåg på Saltsjöbanan rammade stoppbocken och körde rätt in i ett bostadshus i natt. Enligt tågoperatören Arriva hade tåget stulits av en städare. – Hon är anhållen för allmänfarlig ödeläggelse, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid 02.30-tiden på natten till tisdagen rammade tåget bostadshuset vid Saltsjöbanans ändstation vid Saltsjögränd utanför Stockholm. Enligt polisen fanns det människor huset, men ingen uppges ha kommit till skada. – Räddningschefen lät utrymma huset av säkerhetsskäl, säger Ulf Lindgren vid polisens länskommunikationscentral till TT på tisdagsmorgonen.Tillståndet för kvinnan är allvarligt men inte livshotande, enligt Ulla Sörensen på Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

I tåget färdades bara föraren, en kvinna, som efter räddningsarbetet fördes till Karolinska sjukhuset i ambulanshelikopter. Hon var vid medvetande efter olyckan, men några närmare detaljer om skadorna är inte kända. 

Tomas Hedenius, kommunikationschef på tågoperatören Arriva, uppger för Aftonbladet att kvinnan är en städare. – Det var en städare som av okänd anledning stal tåget, säger han till tidningen.

Kvinnan ska ha stulit tåger från en depå och sedan kört det i hög hastighet innan hon kraschade vid ändstationen. Tåget rev ned en kontaktledning i olyckan. Det försenade räddningsarbetet eftersom strömmen måste brytas innan räddningstjänsten kunde sätta igång.

Till TT säger Tomas Hedenius att kvinnan är i 20-årsåldern. Städare har normalt sett inga nycklar för att starta tåget. TT: Hur svårt är det att starta tåget?– Det är möjligt att starta tåget om man har utbildning och tillgång till nyckel, men exakt hur det har gått till kan vi inte svara på, säger Hedenius. Kvinnan har inte tidigare varit anställd som förare, enligt företaget. Det fanns annan personal på plats i depån när kvinnan stal tåget. Tomas Hadenius vill dock inte kommentera om någon såg vad som hände eller hjälpte kvinnan.  – Jag vill inte gå ut med det i nuläget, säger han till Metro.se. Polisens presstalesman Lars Byström uppger vid 09.30-tiden för Metro.se att städerskan har anhållits. – Hon är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Vi har tekniker på plats för att undersöka olycksplatsen så att vi kan få en klarare bild över händelseförloppet, säger han.  Byström vet inte om kvinnan har kunnats förhöras ännu.  – Det viktigaste nu är att hon får den vård hon behöver. 

På Saltsjöbanans sträckning mellan Saltsjöbaden och Neglinge ersätts tågtrafiken av bussar på tisdagsmorgonen. Personerna i huset har evakuerats och förts till ett hotell i närheten.Fotnot 20130118: Efter att artikeln publicerats har städerskan friats från alla misstankar. I stället väntas åklagaren väcka åtal för arbetsmiljöbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro