ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stadshuskällaren – Folklig "finmat" i vackra lokaler

Jonas Cramby · 1 Nov 2012
Uppdaterad 8 Dec 2016
Lokalerna på Stadshuskällaren tillhör Stockholms vackraste. Maten är gjord på svenska råvaror efter säsong och faller såväl mormor Hulda och den petige kusinen Göran i smaken.

Lokalerna på Stadshuskällaren tillhör Stockholms vackraste. Maten är gjord på svenska råvaror efter säsong och faller såväl mormor Hulda och den petige kusinen Göran i smaken. Foto: Gustav Gräll


Stadshuskällaren kommer inte att locka några hippa foodies. Men maten är klassiskt god och deras cocktailbar är oförtjänt bortglömd.

klar

Artikellänk är kopierad

Hantverkargatan 1. Anrik finkrog i ny, lite modernare tappning.
Hantverkargatan 1. Anrik finkrog i ny, lite modernare tappning.

Gamla Stadshuskällaren, inbillar jag mig, var den sorts gammaldags finkrog som skulle ha passat bra i Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”.Ni vet: vita dukar, rik mahogny, klingande matsilver och tjocka, vitsminkade gubbar i frack med medaljer som röker cigarr medan en uråldrig servitör långsamt, långsamt hasar ut från köket med en skål skvalpande hummerbisque i händerna.

Även om arkitekt Jonas Bohlins renovering inför nyöppningen tidigare i höstas självklart har bevarat alla gamla detaljer är det ändå på många sätt en ny krog som möter mig när jag glider ner för den svängda trappan. De inrökta väggarna har skurats med limpor för att få fram väggmålningarna, spotlights har placerats för att få upp höjden i valven och en ny inredning har ritats. Det står helt enkelt återigen klart att det här är en av Stockholms vackraste restauranglokaler.Så hur är det då med maten?

”En folklig finrestaurang” har köksmästaren Andreas Hedlund, årets kock 2002, beskrivit det nya matkonceptet och det är precis vad det är. Rätterna är klassiskt svenska med råvaror som följer matårets säsonger och ofta har regionalt ursprung (som varje samtida krog med självaktning). Samtidigt är det också mat som såväl mormor Hulda och ens petiga kusin Göran skulle kunna tycka om.Beställer man till exempel lamm från Välnäs gård tillsammans med Hedlunds lammkorv, konfiterade vitlöksklyftor, höstbönor samt potatis- och rotfruktsgratäng lammsadel med rotsaksgratäng, så kanske det låter fancy.

Men det som ligger på tallriken skulle kunna serveras på vilket (bättre) stadshotell som helst.En fin bit kött, lite grönsaker och en gratängform. Inga konstigheter. Denna traditionella inställning kanske inte kommer att locka så många hippa foodies utan Stadshuskällaren får antagligen finna sig i att fortsätta att dra den sortens publik som redan verkar ha hittat hit: jubilarer, konferensgäng, företagskortare och turister.

Dock finns det ett undantag: Cocktailbaren.Den är visserligen helt tom under hela mitt besök (en lördagskväll precis efter löning) men den är så trivsam, vacker och civiliserad att den förtjänar att upptäckas av många.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro