ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staffan Ling svarar: Hur var det med älgarmén

Tomas Lundin · 8 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska kungar har inte bara skjutit en hel del älgar genom tiderna, utan har även försökt dressera skogens konung till krigsmaskin.

Myten om det svenska älgkavalleriet är en sån där vandringssägen som verkar ändra sig lite beroende på vem man talar med.

En svensk kung (vilken av dem varierar beroende på vem som berättar) ska ha försökt använda älgar i stället för hästar på försök i en svensk kavalleridivision. Av någon anledning ska försöket ha misslyckats.

Sedan Staffan Ling slutade som programledare på tv för 20 år sedan har han bland annat skrivit om älgar i ett förord till kokboken "Älg – från gravad till tjälknöl" där han tar upp historien om älgarna som krigsvapen.

– Det var Karl den XI som försökte med älgkavalleri. Meningen var att utnyttja älgarnas speed, berättar den forne tv-lekledaren.

Ett problem var att den egna arméns hästar blev rädda för älgarna, men den rädslan skulle också kunna vändas till en fördel. Vid åsynen av en svensk älgdivision skulle fiendens hästar och soldater bli lamslagna av skräck.

– Jag har sett en del älg i skogen och de är riktigt, riktigt stora. Mycket större än hästar. Särskilt jämfört med den tidens ridhästar.

Enligt Staffan Ling var det inte älgarnas oduglighet som riddjur som gjorde att planerna skrotades.

– Det ska ha varit två fångar som hoppade upp på varsin älg och red iväg. Då hade man ingen chans att hinna ifatt dem. Enligt Karl den XI kunde älgen rida mellan Stockholm och Ystad på ett dygn.

Planerna på ett älgkavalleri må ha dött, men älgar har prövats i en hel del andra sammanhang.

– Jag vet att man försökt ha med älgar i travtävlingar i Umeåtrakten under första världskriget. I Sibirien har de varit flitigt använda som dragdjur, berättar Ling.

I dag spelar älgen en viktig roll i turistnäringen. Älgen Tor fick avslag, men Staffan Ling ser inget problem med att använda älgen som drag- eller riddjur. Tvärtom verkar älgar kunna bli lika tama som hästar.

Visste du att det också finns älgfarmer i Sverige där man mjölkar älgar och gör bland annat ost?

Älgost? Det tycker väl tyskarna är kul?

– Javissst, nästan lika kul som älgskit, säger Staffan Ling.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro