ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stalin hyllas i Ryssland

Johan Nylander · 5 Mar 2013
Uppdaterad 5 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Miljontals människor dödades i hans Gulagläger. Idag hyllas Josef Stalin som en hjälte i Ryssland.

Det har gått 60 år sedan Sovjetsunionens förre diktator Josef Stalin dog och minnet av hans terrorbrott har börjat falla i glömska, skriver Dagens Nyheter.

Det är inte bara gammalkommunister som hyllar minnet av Stalin, framhåller tidningen. En växande andel unga ryssar ser den forne diktatorn som en landsfader som stod upp för patriotiska ideal. Det finns starka grupper som vill att staden Volgograd ska återfå namnet Stalingrad.

Enligt en ny opinionsmätning anser hele 49 procent av ryssarna att Stalin spelade en positiv roll för landet. Endast 23 procent anser motsatsen.

Paradoxalt nog anser också 55 procent av befolkningens att terror och förtryck försvann efter Stalins död. Den motsägelsefulla bilden bygger på att ryssarna desperat letar ljusglimtar i sin mörka historia, skriver DN.

Samtidigt har president Vladimir Putin hyllat Stalin som ”en effektiv manager” för hans insatser under andra världskriget.

Historieprofessorn Georgij Mirskij skriver på sin blogg: ”Man bygger upp en primitiv tankefigur som ser ut så här: ’Du älskar Ryssland och vet att vår fiende är USA, du vet att den som skyddade Ryssland mot USA var Stalin, alltså: den som är emot Stalin i dag är Rysslands fiende’.”

Under Stalins styre byggdes enorma arbetsläger upp för att inhysa politiska motståndare, etniska eller religiösa minoriteter eller andra som råkat ut för Stalins terror. Över 10 miljoner människor uppskattas ha dött en onaturlig död i Sovjetunionen under hans styre.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro