ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ställ krav på din arbetsmiljö

Metro Teknik · 21 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETSMILJÖ. Fackförbunden Sif och HTF har gemensamt genomfört en arbetsmiljöbarometer, och resultatet visar att många företag inte alls bedriver det systematiska arbetsmiljöarbete som lagen kräver. Karin Karlström är arbetsmiljöhandläggare på Sif. – Man genomför inte de undersökningar som man ska enligt lagen, och kartlägger inte de risker som kan uppstå i arbetsmiljön. Det gäller den fysiska arbetsmiljön, men framför allt den psykosociala, säger hon.Att som nyanställd veta vilka krav man kan ställa på en god arbetsmiljö är inte lätt. Ofta vill man göra ett bra jobb, producera, leverera och framför allt inte direkt protestera mot orimliga arbetsvillkor eller en dålig fysisk arbetsmiljö. Men med arbetsmiljölagen i ryggen kan man faktiskt ställa ganska höga krav på sin arbetsmiljö och på sin arbetsgivare, som är den som har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Arbetsgivaren ska så långt det är möjligt anpassa arbetsmiljön till alla arbetstagare, samtidigt som medarbetarna också har ett eget ansvar för att tala om när arbetsmiljön inte är bra. Men vad är egentligen arbetsmiljö? – Arbetsmiljön är allt vi har omkring oss. Både det fysiska, det vi konkret kan ta på, men också allt det andra som sker på en arbetsplats. Samarbete, ledarskap och möjlighet att påverka, få utveckling och utbildning, säger hon. På många lite större arbetsplatser finns skyddsombud, ibland kallade arbetsmiljöombud. Ombuden är medarbetarnas representanter i arbetsmiljöfrågor. Tycker man att arbetsmiljön på jobbet är dålig, oavsett om det gäller arbetsklimatet, en risig kontorsstol, eller en dålig organisation, så kan man alltid ta upp det med sitt skyddsombud. Men det bästa är trots allt att försöka ta upp frågan med chefen först, eftersom chefen är den som har ansvar och den som har möjlighet att fatta beslut om åtgärder, påpekar Karin Karlström.

Sifs och HTF:s undersökning visar, förutom stora brister i det generella arbetsmiljöarbetet, också att många medarbetare får belastningsbesvär av jobbet – trots att fler och fler arbetsplatser får en allt bättre fysisk miljö med höj- och sänkbara skrivbord, bra stolar och nya datorer. – Det finns en tydlig koppling till det psykosociala i problemen med belastningsbesvär. Är man stressad och jobbar fast man får ont hjälper det inte med alla fina verktyg som finns, säger Karin Karlström.

Skarpa skärmar och flexibla stolar

TCO började kvalitets- och miljömärka datorskärmar för över 20 år sedan, och i dag ingår utvecklingsbolaget TCO Development i fackförbundets verksamhet. Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för människor på kontor och samtidigt värna den yttre miljön. TCO-märkningen är den enda globala märkningen på marknaden som integrerar arbetsmiljö och miljökrav. Märkningen finns i dag både på skärmar, datorer, headset och kontorsmöbler. Arbete pågår för att TCO-märka även mobiler. Arbetsmiljö- och miljökraven är redan formulerade. – Men tillverkarna har än så länge inte varit intresserade, så vi hoppas att konsumenterna själva ställer de krav vi har tagit fram när det gäller mobiler, säger Tone Petrelius, ergonom på TCO Development. Enligt Tone Petrelius ställer vi i Sverige höga krav på arbetsmiljön, och arbetsgivaren har en tydlig lagstiftning att följa. – En arbetsplats ska vara byggd så att den stöttar dig när du jobbar genom att ge dig variation. Men som medarbetarna måste du också ta eget ansvar för att använda arbetsplatsen på rätt sätt, säger hon. – Men inga verktyg kan kompensera för en dåligt planerad arbetsuppgift som inte ger stimulans även till den mentala variationen, säger Tone Petrelius.

Ergositter – stolen för IT-folk

Bröderna Tommi och Karri Rinne har utvecklat en speciell IT-stol. Upphovsmannen bakom stolen Ergositter är brödernas pappa Erik. Han upptäckte att en låg tyngdpunkt på bäckenet avlastade ryggen. Det fick bröderna Tommi (sittande) och Karri Rinne att bygga stolen Ergositter – en återhämtningsstol för IT-folk. Stolen har en tvådelad sits där den bakre delen av sitsen kan tryckas ner så att bäckenet sjunker ner när man sitter på stolen.– Numera kan man göra allt på datorn jämfört med förr då man var tvungen att resa sig upp för att faxa eller kopiera. Sitter man i långa tidsperioder sjunker kotorna i ryggen ihop – vilket i förlängningen kan leda till diskbråck. För att undvika det måste ryggen sträckas ut minst var tionde minut. Därför har vi utvecklat den här stolen för att minska risken för framtida ryggproblem, säger Tommi Rinne.

Stolen säljs via familjeföretaget Swedchair.

Laptop – bara för kortare stunder

En laptop är inte ergonomiskt utformad för att du ska använda den som en stationär dator, utan är gjord för att sitta vid under kortare stunder. Avståndet mellan skärm och ditt öga blir för kort, och avståndet mellan skärm och tangentbord eller mus/pekplatta går inte att justera.

Se därför till att laptoppen enkelt kan kopplas upp till stationär skärm, och/eller tangentbord eller annat styrdon om du ska jobba en längre stund. Växla mellan kortkommandon och styrdon. Det ger en mer symmetrisk arbetsställning, och minskar risken att få spänningar i nacke och axlar, eller trötthet i ögonen.

Ställ skärmen så att övre kanten är i ögonhöjd, och så att infallande ljus inte skuggar eller orsakar blänk. Placera datorn parallellt med fönstret, inte mitt emot, då kan du bli bländad. Skaffa en matt skärm – ju mer reflexer skärmen ger, desto sämre för dina ögon. Kan du spegla dig i skärmen – se upp! Se till att din bärbara dator är jordad.Det minskar de elektromagnetiska fälten. Datorn genererar också värme, använd inte knäet som bord, eller lägg en dyna mellan knä och dator. 

Välj ett ”aktivt” sittande

Jobbar du på kontor, eller pluggar du, sitter du antagligen på samma plats i långa perioder. Välj en stol som ger ett ”aktivt” sittande, som alltså kan justeras efter just din kropp, som följer dig och som gör att du kan sitta rörligt. Justering ska helst gå att göra både uppåt och nedåt och i vinklar. 

Headset minskar strålningen

Använder du mobilen mycket – använd också headset. Att använda headset, oavsett om det är hörlurar, hörsnäcka med sladd eller bluetooth, minskar strålningen mot huvudet. Se till att volymen är enkel att justera, att headsetet passar bra på just dig, att du har hörlurar i båda öronen om du arbetar i en bullrig miljö, och hörlur i ena örat om du arbetar i en miljö där du måste följa det som händer kring dig. Har du bara en hörlur – växla mellan höger och vänster öra för att minska belastningen på hörseln.     metro teknik 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Teknik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro