ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stamcellstekniker nekas patent av EU

Mia Odeh · 27 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Stamcellsforskningen kan leda till medicinska genomslag, men är kontroversiell.

Stamcellsforskningen kan leda till medicinska genomslag, men är kontroversiell. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

STAMCELLSFORSKNING. På torsdagen röstade beslutsfattare inom EU nej till möjligheten att söka patent för olika metoder att utveckla stamceller ur mänskliga embryon, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Beslutet kan hindra den fortsatta stamcellsforskningen för företag som komersiellt forskar inom området.  Enligt Reuters omprövades beslutet efter en överklagan till Europeiska patentkontoret som i juni avslog en patentansökan från en amerikans forskningsstiftelse.

I ett uttalande säger det europeiska patentkontoret att "Europeisk patentlag förbjuder patent av mänskliga stamcellskulturer vilkas förberedelser kräver förstörelsen av mänskliga embryon."

Problemet för företag som utför komersiell stamcellsforskning är att det blir svårt att göra någon vinst i företaget utan något patent på den teknik som används i forskningen.I USA har företag, exempelvis Geron Corp, enligt Reuters beviljats patent för vissa tekniker som främjar tillväxten av stamceller i embryon.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro