ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stämmer par efter att ha betalat för svartkontrakt

Moa Kärnstrand · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Hon ska ha betalat en kvarts miljon svart för ett förstahandskontrakt - som hon aldrig fick. Nu stämmer hon paret som sålde kontraktet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild/Arkiv

Kvinnan, som är 48 år, svarade förra året på en annons på Blocket, där ett par ville överlåta sitt förstahandskontrakt på en lägenhet i Örgryte. Kvinnan ville gärna ha lägenheten, men fick då veta att paret, som är i 40-årsåldern och stod på kontraktet ville ha drygt en kvarts miljon kronor för det. Hon behövde någonstans att bo och beslutade sig för att betala summan som paret krävde. – Jag har betalat pengar för att få lägenheten, säger hon. Hon vill vara anonym. – Mannen sa att de fått betala till de som hade lägenheten innan dem. Enligt kvinnans ombud, jurist Anna Kontio, finns det kvitton som stödjer att betalningen har skett. – Man kan slå fast att det skett en betalning, säger hon. Att ta betalt för ett förstahandskontrakt är olagligt enligt hyreslagen. När kvinnan betalat fick hon ändå inte lägenheten. – Jag hade inte tillräckligt hög inkomst, tyckte hyresvärden. Enligt kvinnan visste hyresvärden inte om att kontraktet för en av hans lägenheter fanns ute på svarta marknaden. – Jag har inga ord. Jag har varit väldigt svag sedan dess, säger kvinnan och berättar att hon för några månader sedan fick en hjärtinfarkt. Den ekonomiska pressen blev för stor. Kvinnan och hennes ombud stämmer nu paret, som flyttade till ett hus utanför stan, i Varbergs tingsrätt. Hon kräver att få sina pengar tillbaka. Enligt kvinnan består bevisningen också av de textmeddelanden som mannen i paret skickat till henne där han krävt att få pengarna. – Jag har ingenting att säga om det, säger mannen i paret, när Metro når honom. Paret ska nu inkomma till rätten med sin version av vad som hänt. Därefter blir det en muntlig förberedelse och därefter eventuellt huvudförhandling. Enligt Anna Kontio finns det exempel på fall där personer som det här paret fått lämna tillbaka pengarna. – Det finns ett par rättsfall. I ett sådant scenario kan också den som tagit betalt för ett hyreskontrakt bli föremål för en polisutredning.

LÄS MER: Så får Metros reporter ett svartkontrakt

LÄS MER: En miljon är för fattiga för att få ett hyreskontrakt

LÄS MER: Sålde hyreskontrakt för 150 000 - lagligt

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro