ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stängningarna oroar

Katarina Matsson · 27 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Tiffany Levy har ont i öronen. Hennes mamma Jasmine undrar vart de ska åka om närakuten stängs. 

Tiffany Levy har ont i öronen. Hennes mamma Jasmine undrar vart de ska åka om närakuten stängs.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

STÄNGER. Det kan bli svårare att få vård när de nio närakuterna stänger. Det varnar Leon Sylverberg för, verksamhetsansvarig för Farsta, Huddinge och Södermalms närakuter.– Principiellt tycker jag att det är bra att placera närakuterna på de stora sjukhusen, men i många områden tror jag att man kan få försämrad tillgänglighet, säger han.För honom kom beskedet som en chock.– Jag blev totalt överraskad. Vi fick ingen information om det här beslutet. Mellan raderna tycker jag att man kan läsa att de nya akutmottagningarna kommer att drivas i privat regi. Det är jag tveksam till eftersom jag tycker att vi har väl fungerande närakuter som det är, säger Leon Sylverberg.

Även för andra verksamhetsansvariga som Metro talat med var beslutet en överraskning. Tiffany Levy, 5, besöker Södermalms närakut tillsammans med mamma Jasmine. För Tiffany, som är öronbarn, är det femte eller sjätte gången hon besöker närakuten.– Om den här stängs, vart ska vi då ta vägen? säger Jasmine Levy, som tidigare på dagen nekats tid på både vårdcentral och en annan närakut. I och med det nya vårdvalssystemet kommer husläkarna att få ett utökat jouransvar på kvällar och helger. I framtiden kommer patienterna att hänvisas till de fyra kvarvarande och fem nya närakuterna. Hur övergången ska ske är inte klart. – Övergången måste ske successivt. Vi kommer att skriva nya avtal med alla närakuter vilkas avtal går ut den 1 januari. Det är viktigt att se till helheten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Christina Torstensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro