ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stanna hemma med barnen och gör karriär

Elisabeth Braw · 3 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Tvåbarnsmamman Sara Danzelalo är hemma med sina barn smtidigt som hon driver eget företag.

Tvåbarnsmamman Sara Danzelalo är hemma med sina barn smtidigt som hon driver eget företag. Foto: Elisabeth Braw


klar

Artikellänk är kopierad

Hittills har mammor antingen haft betalda jobb eller varit hemma med barnen. Alltfler amerikanska kvinnor väljer dock en ny lösning: hemmamamma och entreprenör. Mammaprenören har gjort entré.Catherine Clifford fick tre barn medan hon klättrade på karriärstegen. Höjdpunkten var när Clifford blev finanschef på ett Fortune 500-företag.– Men till slut kände jag att jag varken var bra som mamma eller arbetstagare.Så hon blev hemmamamma. Karriärkvinnor som blir hemmamammor är en trend som har pågått i flera år. 1997 förvärvsarbetade 71 procent av USA:s högskoleutbildade mammor, 2005 hade siffran sjunkit till 63 procent. Men när Catherine sökte deltidsanställning på jobbsajter hittade hon bara dåligt betalda butiksjobb, så hon startade youronramp.com, en sajt för hemmamammor som vill jobba deltid.

Catherine tillhör därmed en växande skara kvinnor: mammaprenörerna.– Barnomsorg är så dyrt att det knappt lönar sig att jobba heltid om man har två eller fler barn, man får mer pengar över om man har barnen hemma och är egenföretagare, även om man inte tjänar lika mycket, förklarar Chris Flett, karriärcoach som hjälper karriärkvinnor bli mamma­prenörer.

IT har gjort det lättare att jobba under ovanliga om­ständigheter: man kan mejla från både vardagsrummet och lekplatsen. Många mammor startar dessutom webbaserade företag.

Mammaprenörens liv är inte helt idylliskt. Framför allt är det svårt att dra gränsen mellan familjen och företaget.– Det är svårt att ringa potentiella köpare när ens barn väsnas i bakgrunden. Å andra sidan kan jag rita produktidéer på lekplatsen. Jag trodde aldrig jag skulle bli mammaprenör, men nu kan jag inte tänka mig att återvända till en stor arbetsplats, säger Sara Danzelaud, tvåbarnsmamma som tidigare jobbade på Procter & Gamble. Nu designar och säljer hon leksaker på sin sajt, tottalk.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro