ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Star Trek”-tekniken – nu är den på riktigt

Rikard Berglin · 5 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
På fredag är det svensk premiär för den nya ”Star Trek”-filmen. ”Star Trek” startade som en science fiction-TV- och spelfilmsserie i USA skapad av Gene Roddenberry. Den 8 september 1966 sändes det första avsnittet i amerikansk TV.

På fredag är det svensk premiär för den nya ”Star Trek”-filmen. ”Star Trek” startade som en science fiction-TV- och spelfilmsserie i USA skapad av Gene Roddenberry. Den 8 september 1966 sändes det första avsnittet i amerikansk TV. Foto: Industrial Light & Magic


klar

Artikellänk är kopierad

På fredag har den elfte ”Star Trek”-filmen biopremiär. Många av prylarna som var  science fiction när originalserien sändes för första gången på 60-talet är nu vardags-objekt. Vissa saker närmar vi oss, och andra saker kan vi se oss i stjärnorna efter. Metro Teknik reder ut hur länge vi måste vänta på framtiden.

Lawrence Krauss är till vardags professor i fysik vid Arizona state university i USA, han är dock mer känd som författare till boken ”The physics of Star Trek”. Sedan boken kom ut 1995 har den tekniska utvecklingen tagit stora kliv framåt, medan vi ­männi­skor har gått bakåt, menar han.– Inom vissa fält, som till exempel kommunikation och medicin, har vi utvecklats mycket, men de riktigt fantastiska sakerna är vi fortfarande långt ifrån. Det faktum att jag just nu talar i min Iphone med hela världens vetande enkelt tillgängligt var oväntat så sent som 1995 och skulle kunna jämföras med en tricorder i ”Star Trek”. I ”Star Trek” har teknologin dessutom skapat fred på jorden, men sedan 2001 går vi i motsatt riktning, säger Krauss.I ”Star Trek” har mänskligheten lyckats lösa många av fysikens mysterium. De flesta av upptäckterna ­skulle garantera upptäckaren ett Nobelpris.Men vilken upptäckt tilltalar en fysikprofessor mest?– Från ett praktiskt perspektiv skulle jag nog välja transportern eftersom jag befinner mig ombord på flygplan jämt och ständigt. Men i ett större perspektiv skulle jag nog säga tidsresor, det fascinerar mig.

5 ”Star Trek”-prylar som blivit verklighet:

1. Touch screen:

I originalserien var alla reglage analoga ­räkne­verk eller stora blinkande knappar. I ”Star Trek – The Next Generation” däremot så var allt detta ersatt av betydligt modernare touchscreens. I dag ser vi ­touchscreens överallt.

2. Phaser:

Otaliga rymdvarelser har genom åren phasrats av rymdskeppet Enterprises be-sättning. Nu har den amerikanska armén utvecklat sitt eget Personal Halting and ­Stimulation Response gevär. Än så länge gör det dock bara offret tillfälligt blind.

3. Röstigenkänning:

I ”Star Trek” så har skeppets dator röstkommando. Nu kan var man, i hemmets lugna vrå, leka rymdskepp med hjälp av Windows Vista som levereras med röstigenkänning.

4. Universell översättare:

Forskare vid Carnegie Mellonuniversity i USA utvecklar nu en maskin som översätter talarens ansiktsrörelser till valfritt språk.

5. Hypo spray:

Läkarens bäste vän, en smärtfri vaccineringspistol. Företaget PowerMeds uppfinning PMED injicerar med hjälp av helium medicinen i kroppen på patienten utan att punktera huden.

Peter Söderlund är ordförande för Stockholm Trekkers, en inofficiell fan clubs om funnits sedan 1997. I sitt hem har han hundratals samlarobjekt plus några uniformer och signerade porträtt av skådisarna från ”Star Trek.
Peter Söderlund är ordförande för Stockholm Trekkers, en inofficiell fan clubs om funnits sedan 1997. I sitt hem har han hundratals samlarobjekt plus några uniformer och signerade porträtt av skådisarna från ”Star Trek.Foto: Ola Jacobsen

”Trek”-fantast: – Det är en rätt trovärdig framtid

KLUBBEN. ”Star Trek har gått från nedläggningshot på grund av sviktande tittarsiffror till en miljard­industri, och är nu den absolut populäraste science fiction-serien genom tiderna. Som ordförande för Stockholm Trekkers vet Peter Söderlund mer om ”Star Trek” än de flesta.Vad är det som gör ”Star Trek” så populärt tror du?– Det är en rätt trovärdig framtid om man ändå ska ut och åka i rymden. ”Star Trek” är en del riktig teknik och så lite science fiction ovanpå. Man har heller inga problem när det gäller religion och hudfärg och sådana saker.Vilken är din favoritserie?– ”Star Trek – The Next Generation” är bäst. Det är den som gör det lite mer modernt. Men om man tittade på originalserien på 60-talet så var den ju också förbannat bra.

Vilken ”Star Trek”-teknologi ser du mest fram emot att den förverkligas?– Det är nog att kunna färdas snabbt genom rymden utan att dö 27 gånger innan man är framme.Välj en valfri ”Star Trek”-pryl för personligt bruk!– Med ett holodeck kan man ju åka till sommar­stugan eller vad man nu skulle vilja, så det skulle väl vara det då. Resten av grejerna har vi ju nästan, vi har ju datorer och vapen och så vidare. Det skulle vara om man kunde få ett eget rymdskepp då.Vem skulle du helst vilja ha som kompis, androiden Data, cyborgen Seven of Nine eller hologramet Doctor?– Jag skulle nog välja Data eftersom han kan allt och är i stort sett oförstörbar. Vad ska man med ett hologram till?

klar

Artikellänk är kopierad

Rikard Berglin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro